Božinović: Očekujem da Hrvatska 8. prosinca dobije zeleno svjetlo za schengenski prostor

Očekujem da će Hrvatska 8. prosinca dobiti konačnu potvrdu za ulazak u šengenski prostor jer austrijska zabrinutost nije vezana za bilo koju zemlju nego za njegovo općenito funkcioniranje, rekao je u Valbandonu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

“Austrija je posljednjih dana u više navrata navela kako njihova zabrinutost nije vezana za bilo koju pojedinačnu zemlju, već za funkcioniranje šengena. Naš argument u tom kontekstu je da šengen s Hrvatskom kao članicom može samo ojačati”, istaknuo je novinarima Božinović.

U posjet Hrvatskoj sutra stiže austrijski kancelar Karl Nehammer. 

Hrvatska ispunjava visoke standarde Europske unije u zaštiti vanjskih granica

Potpredsjednik Vlade najavio je da će jedna od tema njegovih razgovora biti povećani broj migracija na zapadno-balkanskoj ruti, ali i predstojeća sjednica Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove koje 8. prosinca donosi konačnu odluku o ulasku Hrvatske u šengen za što službeni Zagreb već ima podršku Europske komisije i Europskog parlamenta. 

Božinović je kazao da očekuje da će Hrvatska na tom sastanku, temeljem svega onoga što je do sada provela, ispunjavajući pritom visoke standarde Europske unije u zaštiti vanjskih granica i u zaštitit temeljnih prava svih osoba koji se nađu na putu, pa i ilegalnog ulaska u Hrvatsku, postati punopravna članica šengena. 

“Osobno, još uvijek mislim da je austrijska pozicija kao i naša – da treba dograđivati šengen, da ga treba osnažiti, a sigurno da blokade tome ne mogu pridonijeti”, poručio je Božinović.

Optuženome s arsenalom oružja nisu strane druge osobe ili grupacije

Potpredsjednik Vlade Božinović je za 53-godišnjaka, kod kojega je pronađen arsenal oružja uz fotografije sadašnjih i bivših dužnosnika te niza javnih osoba, rekao kako mu u smislu kontakata i podrške nisu strane druge osobe ili grupacije.

“U ovom trenutku ne bi izlazio s detaljima, no činjenica je da se radi o osobi koja je skupila jedan zavidan arsenal oružja, a mislim da joj nisu strane ni neke druge osobe ili grupacije koje su u posljednje vrijeme bile prisutne u hrvatskoj javnosti u smislu kontakata i podrške”, rekao je Božinović.

U Hrvatskoj popriličan broj skrivenog oružja

Na novinarsko pitanje koliko u Hrvatskoj ima skrivenog oružja, Božinović je odgovorio kako postoji priličan broj skrivenog oružja jer smo država koja je izašla iz rata, doduše prije više od 22 godine ukoliko računamo i mirnu reintegraciju.

“Dosta je tog oružja ostalo u privatnim rukama, a ono što mi kao policija radimo je naša javna kampanja u sklopu koje pozivamo građane, koji imaju neregistrirano oružje, da ga vrate bez ikakvih sankcija i posljedica i da jednostavno pozovu policijske službenike da dođu i preuzmu to oružje kako bi se s njim postupilo u skladu sa zakonom”, kazao je.

I ovom je prilikom pozvao građane da, ako posjeduju neprijavljeno oružje, predaju ga policiji.

“Ništa im se neće dogoditi ukoliko ga vrate i prijave policiji. Mislim da u Hrvatskoj nitko ne mora posjedovati naoružanje, osim onih koji se bave lovom”, poručio je Božinović.