Božinović: Za sve je sigurnije da Novu godinu slave vani, a misu prate na TV-u

foto: screenshot

Za sve je sigurnije da Novu godinu proslave vani, a da vjernici misu prate preko televizije, poručio je u petak iz Zadra predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, upozorivši da se zaraza omikron sojem virusa višestruko brže širi od delte.

“Delta varijanta bila je puno brža od prethodnih, a omikron je višestruko brži u odnosu na deltu. Imamo miks te dvije varijante virusa i moramo o tome voditi računa. Primjerice, Velika Britanija je dvaput rušila broj dnevno zaraženih osoba od početka pandemije”, izjavio je Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Sudjelujući na svečanosti obilježavanja završetka razminiranja Zadarske županije, napomenuo je da u sve četiri dalmatinske županije raste broj novozaraženih, zbog čega je pozvao ljude da što više borave na otvorenom.

“Zatvoreni (prostori) su opasnost, imali smo nekoliko slučajeva u Europi gdje je omikron zarazio ljude u zatvorenoj prostoriji. U Južnoj Africi puno je mlađe stanovništvo i tamo je ljeto, znamo da se tada virus manje širi. Mi ulazimo u zimu, ljudi će se sve više zatvarati i strahovito je važno da svatko vodi brigu o sebi i ne podcjenjuje situaciju”, upozorio je.

S obzirom na situaciju u Europi ne može se ići na popuštanje mjera

Božinović je naglasio da su nove protuepidemijske mjere donesene s obzirom na situaciju u Europi te se ne može  ići u popuštanje.

“Ako brojevi ne budu rasli i ako će se održati trend laganog pada, razgovarat ćemo. Sve što bih sada rekao bilo bi neodgovorno, jer nitko ne zna što će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana. Činjenica je da imamo određeni broj slučajeva zaraze omikron varijantom i realnije je očekivati da je toga više nego manje. Trebamo pričekati i vidjeti hoće li ovi veliki europski brojevi dovesti do više hospitalizacija”, poručio je.

Zadarskom županu Božidaru Longinu uručena je potvrda o cjelokupnom isključenju iz minski sumnjivog područja, a tom prilikom je čelnik Ravnateljstva Civilne zaštite Trut održao prezentaciju “Rješavanje minskog problema Zadarske županije”.

U Zadarskoj županiji od mina je smrtno stradalo 35 osoba, od toga osam pirotehničara.

“U 26 godina od završetka rata tražilo se puno vještine i hrabrosti i znanja. Na 680 polja bilo je više od 18.000 tisuća protupješačkih i protutenkovskih mina, a velik dio kuća i gospodarskih objekata te infrastruktura bili su na minski sumnjivom području, što je bila kočnica gospodarskom rastu i prijetnja stanovništvu koje se nije moglo vratiti svojim domovima”, poručio je Longin.

Razminiranje jedan od prioriteta i u njega se sustavno ulaže

Ministar Božinović je kazao kako je razminiranje jedan od prioriteta na području sigurnosti te se u njega sustavno ulaže.

“Uspjeh je vidljiv! Primjena našeg originalnog sustava priskrbila nam je globalnu prepoznatljivost, pa i lidersku poziciju u protuminskom djelovanju i humanitarnom razminiranju. Ukrajina, Azerbajdžan i Sirija traže našu pomoć i ekspertizu. Briga o razminiranje hrvatskoga teritorija i dalje je vrlo aktualna, još uvijek je realna zapreka potpunoj normalizaciji života u sedam županija gdje imamo 208 četvornih kilometara sa 15.000 mina”, naveo je.

Za razminiranja je utrošeno oko sedam milijardi kuna, smrtno su stradale 204 osobe, posljednji put u ožujku u Karlovačkoj županiji.