BP Group d.o.o. iz Kneževih Vinograda dobitnik Zelene povelje Osječko-baranjske županije

foto: OBŽ

Dobitnik Povelje lokalne samouprave Osječko-baranjske županije (javnog priznanja za doprinos promicanju ideje i prakse lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije) ove godine je Općina Antunovac, dok su Fotoklub Osijek, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Alumni Odjela za biologiju Sveučilišta J.J. Strossmayera, Zelena pravna klinika Pravnog fakulteta Osijek i BP Group d.o.o. Kneževi Vinogradi ovogodišnji dobitnici Zelene povelje Osječko-baranjske županije (javnog priznanja za doprinos očuvanju okoliša te osiguravanju i poboljšavanju kakvoće življenja za dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja na području Osječko-baranjske županije).

Na prigodnoj svečanosti održanoj danas (30. travnja 2024. godine) u prostorijama Osječko-baranjske županije u Osijeku, Povelju lokalne samouprave i Zelene povelje Osječko-baranjske županije dobitnicima je uručio zamjenik župana Josip Miletić.

– Uvjeren da će nagrade biti poticaj za nastavak njihovog uspješnog rada, čestitam svim dobitnicima Zelene povelje na inovacijama, na radu njihovih udruga, kao i na osobnom angažmanu i doprinosu za sve što je zeleno, za očuvanje našeg planeta, a ističem da je briga o okolišu i zelena tranzicija nešto što trebamo činiti kontinuirano. Isto tako čestitam Općini Antunovac koja je svojim lijepim i kontinuiranim radom zavrijedila Povelju lokalne samouprave Osječko-baranjske županije, a brojnim projektima koje su napravili daju primjer drugim općinama na kakav način treba raditi – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

foto: OBŽ

U ime dobitnika zahvalio je Davor Tubanjski, načelnik Općine Antunovac koja je prema vrijednosti indeksa razvijenosti svrstana u petu razvojnu skupinu, odnosno jedina je općina slavonskih županija koja spada u razvijena područja. Naglasio je da dobivanje Povelje lokalne samouprave za Općinu Antunovac znači prepoznavanje Osječko-baranjske županije da Općina ide u dobrom smjeru i dobro radi.

– Godinama smo ulagali i razvijali sve što je potrebno za kvalitetan život stanovništva na području općine i to je ono što danas svi prepoznaju. Najlakše je napraviti staze, ceste i nekakvu infrastrukturu, to se uvijek može i radi, ali bez ljudi, djece, mladosti i osnovnog za život ne bi mogli biti na današnjem mjestu. Govorimo prije svega da je vrtić za nas motor koji bi pokrenuo cijelu općinu i gdje sva djeca imaju svoje mjesto, zatim Gospodarska zona koja je svojim razvojem zaposlila ljude. Radimo projekte poput Zaželi, dovođenje gradskog prijevoza, povezivanje biciklističkih staza, poticanje stambene izgradnje, stipendije i druga ulaganja u ljude da bi došli i živjeli u Antunovcu. Uvrštenjem među najrazvijenije općine u RH smanjene su nam mogućnosti prijava na neke natječaje i javne pozive, no kompenzaciju nalazimo u prihodima općine te smo davno ukinuli prirez. S prihodom od Gospodarske zone uspjeli smo doći do samoodrživosti i da ne ovisimo toliko o poticajima, a naravno država prepoznaje i petu kategoriju te povremeno otvara i natječaje isključivo za tu kategoriju, na što se javljamo – kazao je Tubanjski.

Pravni fakultet Osijek ima tri pravne klinike među kojima je i Zelena pravna klinika, jedina takva u Hrvatskoj. Klinika je osnovana 2021. godine s ciljem osiguranja nužne, učinkovite i primjerene zaštite prirode i okoliša te pravne zaštite svih građana u područjima zaštite prirode i okoliša, kao i omogućavanja studentima uvjeta i prilika za adekvatno stručno, znanstveno i društveno aktiviranje u području zaštite prirode i okoliša.

– Zelena pravna klinika je osnovana iz jednog projekta u komu su sudjelovale okolišne organizacije. Osobit nam je cilj bio uključiti studente u njen rad kako bi učili o očuvanju i zaštiti okoliša kroz konkretne predmete, analizu sudske prakse, pravnih okvira i predmeta na studijskim programima, ali i kroz konkretne predmete koji se pojavljuju među građanima Osijeka, kroz Zeleni telefon, suradnju s brojnim tijelima kao što je Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Unikom, upravne odjele Grada i Županije, JU PP Kopački rit. Mi profesori kroz znanstveno-stručnu djelatnost, konferencije, znanstvene radove, projekte i objave knjiga, ali kao i brojne druge oblike populariziranja znanosti pokušavamo dobiti studente na sve moguće aktivnosti koje zagovaramo kroz Kliniku uključiti s aspekta zaštite prirode i okoliša – kazala je izv. prof. dr. sc. Ana Đanić Čeko, voditeljica Zelene pravne klinike.