Broj mobilnih pretplata se udvostručio u zadnjih 5 godina

foto:pixabay

Pametni telefoni postali su sveprisutni u današnjem društvu jer nude mogućnost kontrole mnogih dijelova ljudskih života uz tek dodir prsta. Zato smo toliko vezani za njih i objeručke prihvaćamo sve što nam nude.

Zahvaljujući toj situaciji, cijelo tržište konstantno raste, a većih turbulencija nije bilo ni u prošloj godini. Izazovnoj zbog pandemije koronavirusa.

Konkretnije, prema podacima kojima barata Buyshares, pretplate na pametne telefone više su se no udvostručile u razdoblju od 2015. do 2020. S prošlom ih je godinom bilo 6,05 milijardi na globalnoj razini, a prije šest godina bilo ih je tri milijarde.

I dok će na spomen prvog pametnog telefona mnogi pomisliti na originalni iPhone iz 2007., prvi je uistinu IBM-ova kreacija. Riječ je o Simon Personal Communicatoru (SPC) iz 1994. Iako malo toga iz njega danas postoji u pametnim telefonim i uopće ne djeluje kao pametni telefoni danas, ehnički mu pripada ta titula.

Ali, ako bismo govorili o tome kakvi su pametni telefoni danas, onda bismo svakako titulu onoga koji je donio prekretnicu pridali Appleu. Jer, ekran na dodir, surfanje internetom i aplikacije postali su ono što se nastavilo razvijati, temelji su ostali.

Te 2007. prodano je 122,32 milijuna pametnih telefona, prošle godine njih 1,38 milijardi, a za ovu se prognozira da će ih biti prodano 1,53 milijarde. Kina pritom ima 912 milijuna korisnika pametnih telefona i vodeća je, ali što se tiče stope njihova rasta, prve su Sjedinjene Američke Države s 81,6 posto, što znači da “plafon” na tom području još ni blizu nije dosegnut.

Na svjetskoj razini postoji 3,6 milijardi korisnika pametnih telefona i proizvođači već po tome znaju da imaju prostora za napredak jer svjetska populacija približava se osam milijardi i postojeću prazninu potrebno je “popuniti” novim korisnicima, odnosno, potrošačima.