Butković o Foretnovi: Pratimo situaciju, nismo zabrinuti, ali nismo priželjkivali ovaj scenarij

foto: MB PRESS

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković kazao je da je još rano govoriti o refinanciranju obveznice koja Fortenovi dolazi iduće godine na naplatu. Dodao je da Vlada nije zabrinuta, ali i da nisu priželjkivali ovaj scenarij. Rekao je i da Vlada ne sprema novi lex Fortenova. “Ne spremamo ništa, ali pratimo situaciju i naravno da ćemo uvijek reagirati kao što smo to i do sada radili pravovremeno”, dodao je.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, u današnjoj izjavi za medije, rekao je da se na koalicijskom sastanku razgovaralo o novoj sjednici Sabora koja u utorak počinje aktualnim prijepodnevom te proračunu.

“Koalicija i parlamentarna većina su stabilne i tako će biti i dalje”, poručio je.

Upitan imaju li saznanja tko je arapski šeik koji je kupio udjele Fortenove, Butković je rekao da se još uvijek čekaju izvješća nadležnih tijela.

“Još uvijek nemamo jasan odgovor”, kazao je. Napomenuo je i da nakon donošenja ‘lex Agrokora’, koji je omogućio opstanak kompanije, cijelo vrijeme bdiju nad tom tvrtkom koja uspješno posluje.

“Imali smo situaciju da su mirovinski fondovi predstavili plan kojim se trebao preuzeti udio od Sberbanke. Iz još uvijek neutvrđenog razloga, i nama nejasnog, jedan od fondova odustao je u posljednji trenutak i onda se dogodilo ovo što se dogodilo”, rekao je Butković te dodao kako će se vidjeti idućih dana što će se događati.

Na novinarsko pitanje brine li Vladu cijela ta situacija, odgovorio je da ih ne brine, “ali ovaj scenarij nismo priželjkivali niti smo imali o njemu ikakvih informacija”. 

Novinari su ga pitali i vezano uz obveznicu vrijednu više od milijardu eura koja dogodine Fortenova grupi dolazi na naplatu, je li Vlada spremna za to, budući da sada nije jasna vlasnička struktura tvrtke, a u takvim je uvjetima teško refinancirati dugove odnosno zaduživati se.

“To je hipotetsko pitanje. Dolazi na naplatu, ali rano je u ovom trenutku govoriti o samoj operaciji refinanciranja, to ovisi o puno stvari, i globalnih i onih koji se događaju u samoj tvrtki”, kazao je.

Odgovarajući na pitanja novinara, Butković je rekao i da Vlada ne sprema novi lex Fortenova. “Ne spremamo ništa, ali pratimo situaciju i naravno da ćemo uvijek reagirati kao što smo to i do sada radili pravovremeno”, rekao je.

Češka tvrtka poslala pismo namjere za Uljanik brodogradnja 1856

Na pitanje o češkoj tvrtki koja je zainteresirana za kupnju Uljanika, Butković je kazao kako je riječ o tvrtki koja je nedavno postala većinski vlasnik Đuro Đaković grupe.

Naveo je da je češki holding poslao svoju ponudu nakon što je proveo dubinsko snimanje, i to stečajnom upravitelju i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Sada je na redu Ministarstvo sa svojim službama da sve to pogleda, rekao je Butković napominjući kako o tome odlučuje sud, jer je riječ o stečajnom postupku.

Kazao je i da se radi o respektabilnoj tvrtki, koja integrira oko 20 tvrtki, ima oko 2.400 zaposlenih, te je uspješno ušla u Đuro Đaković. Po njegovim riječima, ponuda je ozbiljna.

“Sad trebaju sve pogledati službe Ministarstva i u suradnji sa stečajnim upraviteljem vidjeti da se to što prije realizira”, istaknuo je.

Vjerujem u pozitivno glasovanje EP o ulasku Hrvatske u Schengen

Potpredsjednik Vlade Butković vjeruje da će nakon današnje rasprave u Europskom parlamentu (EP), zastupnici na glasovanju potvrditi da Hrvatska ispunjava sve potrebne uvjete za ulazak u šengenski prostor što je, uz uvođenje eura, jedan od strateških ciljeva države.

“Danas je rasprava u Europskom parlamentu i vjerujem da će izvješće o kojem se raspravlja, koje je vrlo dobro, pozitivno proći na glasovanju. To je dodatan, rekao bih, ključan korak, pred onu konačnu odluku koja će biti na Vijeću ministara u prosincu”, rekao je Butković.

Istaknuo je i da su uvođenje eura kao službene valute te ulazak u Schengen bila dva strateška cilja Hrvatske. “To su bili veliki izazovi koje ostvaruje ova Vlada i mislim da svi na to možemo biti ponosni”, dodao je.