Centar za autizam već pet godina korisnicima pruža vrhunsku uslugu

foto:OBŽ

entar za autizam čiji je osnivač Osječko-baranjska županija danas slavi peti rođendan. Tim povodom, a u suradnji s Gradom Osijekom, danas (1. ožujka 2024. godine) prije podne je pred Kliničkim bolničkim centrom Osijek postavljena prva komunikacijska ploča za djecu i odrasle s poremećajem iz spektra autizma.

Obilježavanje pet godina djelovanja ove respektabilne ustanove nastavljeno je i u prostorijama Centra za autizam čemu su nazočili zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i pročelnica za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš- Kul.

– Drago mi je što već godinama ovako kvalitetno rade i ono što je važno da uspješno motiviraju djecu da pokažu sve svoje talente bez obzira na poteškoće s kojima se susreću. Posebna pohvala svim djelatnicima Centra za autizma kao i roditeljima na suradnji koja donosi sve bolje rezultate – rekao je Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

Suradnjom nastavnika, roditelja i lokalne zajednice Centar za autizam svakom djetetu s poremećajem iz autističkog spektra omogućuje razvoj u sredini u kojoj će se osjećati prihvaćeno, voljeno, sigurno i zadovoljno. Cilj je kreirati sredinu koja će djelovati poticajno na razvoj svih djetetovih potencijala, u kojoj će se voditi briga o djetetovim specifičnostima kao pojedinca i gdje će ga se osposobljavati za samostalan i odgovoran život.

U centru se provode predškolski program, posebni program uz individualizirane postupke, posebni program za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnog života i rada uz individualizirane postupke i produženi stručni postupak.

U ovoj školskoj godini bilježi 60 učenika raspoređenih u 19 odjela i 10 polaznika ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja raspoređenih u 3 vrtićke skupine.

– S neposrednim odgojno-obrazovnim i rehabilitacijskim radom počeli smo u ožujku 2019. godine, u ovih pet godina smo se razvili u ustanovu respektabilnog predznaka s posebnim programom. U samom radu ustanove imamo značajnu podršku i Garda Osijeka i našeg osnivača Osječko-baranjske županije. Uz današnju obljetnicu, obilježavamo i nacionalni dan edukacijskih rehabilitatora pa ću iskoristiti priliku i čestita im na tomu, a mi nastavljam o raditi i na najbolji mogući način pružati usluge našim korisnicima – rekao je Vladimir Bjelobrk, ravnatelj Centra za autizam.

Osječko-baranjska županija pruža sustavnu potporu Centru za autizam u obavljanju svojih djelatnosti, osigurava materijalna sredstva i prostorno-materijalne uvjete kako bi Centar i dalje bio primjerom dobre prakse, ne samo na nacionalnoj razini već i regionalnoj. Prije nekoliko dana potpisan je i ugovor o izradi projektne dokumentacije za preuređenje građevine javne i društvene namjene Centra za autizam Osijek  vrijedan 104.375,00 eura. Potpisivanjem ugovora i osobito predstojećom izradom projektne dokumentacije Osječko-baranjske županija čini značajan korak u skrbi za osobe s autizmom, osobito u vezi osiguranja sustavne podrške osobama s poremećajima iz autističnog spektra nakon njihova školovanja, odnosno nakon 21. godine života.

Na inicijativu roditelja iz udruge Dar odlučili smo se za proširenje usluge, a u planu je objekt u Čevapovićevoj ulici, koji danas nije primjeren za provođenje tih usluga, preurediti i opremiti u svrhu pružanja socijalnih usluga psihosocijalne podrške, rane razvojne podrške i poludnevnog boravka.