Chrome premašio 70 posto udjela na tržištu internet preglednika

Chrome je uspio premašiti 70 posto udjela na tržištu web internetskih preglednika i na taj način srušiti rekord iz prošlog mjeseca, kad je bilo riječi o 69,2 posto.

Ujedno, prvi je put taj internetski preglednik zabilježio udio na tržištu veći od 68 posto prije samo dva mjeseca, što znači da je aktualna kriza pomogla Chromeu da sruši “osobne” rekorde te pridobije još pokojeg korisnika, otkriva Netmarketshare u svom izvještaju.

Također, Microsoftov Edge treći mjesec zaredom nalazi se na drugom mjestu te sad ima već podosta značajnih 8,07 posto udjela na svjetskom tržištu. Istovremeno, Internet Explorer je na 5,06 posto i kombinirano Microsoft uz sebe ima 13,3 posto udjela. Skromno za nekadašnju situaciju, ali sjajno za onu kojoj svjedočimo posljednjih godina.

Očito se isplatilo što je Microsoft odlučio prijeći na Chromium za Edge od 15. siječnja ove godine. Tad je krenula tranzicija i “tradicionalni” Edge te njegov EdgeHTML, koji je kreirao Microsoft, zamijenio je Chromium bazirani Edge te je renderiranje stranica palo “na njegova leđa”.

Što se promijenilo? Pa, za oko je zapeo novi logo, koji više nije potpuno plave boje već ima i svjetlije nijanse, ali i podosta zelene. Nadalje, promijenilo se i korisničko sučelje preglednika, kao i njegova funkcionalnost. Podsjeća na Chrome i Firefox, što je potpuno logično s obzirom na Chromium.

Safari je pak na 4,1 posto i peti je na svijetu po udjelu na tržištu, a Opera je šesta sa svojih 1,1 posto, kojih suvereno čuva svih ovih mjeseci. Pozitivna priča ponovno je Firefox sa svojih 7,58 posto udjela.

Stoga, prava priča jest bitka Mozille i Microsofta, u kojoj Mozilli preostaje pokušati još poneki trik kako bi se uzdigla iznad sve moćnijeg Edgea. Neće biti lako, ali isto tako, malo tko može reći da Firefox nije vrhunski preglednik. Samo je zapostavljen. No, malo tko može reći i da Edge nije vrhunski…