Crni petak – još jedan američki fenomen koji se proširio svijetom

foto: pixabay

Crni petak je neformalni naziv za petak nakon Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Državama, koji se obilježava četvrtog petka u studenom. Dan nakon Dana zahvalnosti smatra se početkom božićne sezone kupovine u Sjedinjenim Državama od 1952. Pojam “crni petak” nije postao široko korišten sve do novijih desetljeća, a za to vrijeme globalni trgovci usvojili su termin i datum kako bi na tržištu plasirali rasprodaje. Crni Petak svake godine pada na drugi datum. Ove godine je službeni datum 25. studeni, danas.

Iako se datum Crnog petka određuje po točno određenom načinu mnoge trgovine u Hrvatskoj same određuju kada će ga s akcijama obilježiti te se zbog toga može uočiti i reklama crnog petka tijekom drugih dana u godini pa čak i tijekom ljeta.

Trajanje Crnog Petka ovisi o trgovačkim lancima i trgovinama. Na primjer, u samim početcima ovog ‘blagdana’ popusti su trajali samo jedan dan. U današnje vrijeme na nekim mjestima možete čak naići na Crni tjedan gdje se nude akcijske ponude proizvoda tijekom cijelog tjedna.

Mnoge trgovine nude visoko popuste na Crni petak i otvaraju se vrlo rano, primjerice u ponoć, ili čak mogu započeti prodaju u neko doba na Dan zahvalnosti. Crni petak nije službeni praznik, ali Kalifornija i neke druge američke države obilježavaju “Dan nakon zahvalnosti” kao praznik za zaposlenike državne vlade. Ponekad se obilježava umjesto drugog saveznog praznika, kao što je Kolumbov dan. Mnogi zaposlenici i škole koji ne prodaju maloprodaju imaju i Dan zahvalnosti i sljedeći petak.

Iako je ovaj fenomen potekao iz Amerike do danas se raširio po cijelome svijetu. U Hrvatskoj se Crni petak obilježava posljednjih godina te svake godine sve veći broj ljudi baš toga dana kupuje poklone za nadolazeće blagdane.

Potrošači u Americi mogu pronaći akcije do čak 90% dok su u Hrvatskoj te akcije ipak manje i simbolične, ali i dalje privlače masovnu kupovinu.

Nakon Crnog petka nove akcije na Cyber Monday. Tri dana kasnije, 28.11.2022., slijedi Cyber Monday – u ponedjeljak se akcije nastavljaju, ali samo na internetu.