Crveni alarm za Baranju: DHMZ upozorava na snažno grmljavinsko nevrijeme i vjetar

foto:Pixabay/DHMZ

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je crveni alarm za Osječku regiju zbog nadolazećeg grmljavinskog nevremena s tučom, olujnim vjetrom i obilnom oborinom u kratkom vremenu. Vjerojatnost grmljavine je veća od 80%. DHMZ upozorava građane da budu na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena koja mogu izazvati štetu i poremećaje u svakodnevnom životu.

Promjena vremena zahvatit će cijelu Hrvatsku, pri čemu će središnji dijelovi zemlje biti oblačni s povremenim pljuskovima i grmljavinom. U Gorskom kotaru također se očekuju lokalni pljuskovi. U Dalmaciji će se najviše dnevne temperature kretati između 31 i 36 stupnjeva Celzija, što će stvoriti izuzetno nepovoljne uvjete za građane i turiste.

Iz DHMZ-a napominju da će prvi ovogodišnji toplinski val ponegdje završiti uz grmljavinsko nevrijeme. Tijekom vikenda očekuje se dolazak svježijeg i vlagom bogatijeg zraka u naše krajeve, što će uzrokovati postupni pad temperature i značajno povećanje atmosferske nestabilnosti.

Građanima se savjetuje da prate vremenske prognoze i pridržavaju se uputa nadležnih službi kako bi se smanjili rizici od mogućih nepogoda. Posebno se preporučuje oprez prilikom boravka na otvorenom te izbjegavanje aktivnosti koje mogu biti opasne u uvjetima grmljavinskog nevremena.

Ova promjena vremena dolazi nakon razdoblja ekstremno visokih temperatura koje su obilježile početak ljeta, donoseći olakšanje, ali i nove izazove zbog nepredvidivih vremenskih uvjeta.