Danas je Svjetski dan hrane: Voda je život, voda je hrana

foto:OBŽ

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) danas (16. listopada 2023. godine) održan je okrugli stol na temu „Pametno upravljanje vodnim resursima u poljoprivredno-prehrambenom sektoru“. Skup je održan u Gospodarskom centru OBŽ-a u Osijeku, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH te uz tehničku podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Po odabiru Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana hrane je voda te se i nacionalno obilježavanje provodi pod motom „Voda je život, voda je hrana“, što je odredilo i temu ovog skupa.

Panelisti okruglog stola, kojega je moderirao Davor Lončarić, bili su ravnateljica HAPIH-a doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić,  profesorica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek prof. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić i član Uprave Jamnice d.o.o. Marinko Pleština.

Sudionicima panela uvodno se obratio Vilami Fakava, predstavnik FAO-a iz Regionalnog ureda za Europu i središnju Aziju, a uz predstavnike znanstvene zajednice i vodnog gospodarstva, skupu su također nazočili zamjenik župana Josip Miletić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Tihomir Florijančić, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera prof. dr. sc. Vlado Guberac, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam prof. dr. sc. Dragan Kovačević i drugi uzvanici.

– Hrvatska u svjetskim i europskim razmjerima jako dobro stoji s resursima vode, pogotovo kvalitetne pitke vode i vode za proizvodnju hrane, zbog čega je izuzetno važno održati te resurse na način da svakodnevno promišljamo o njezinoj racionalnoj upotrebi. Upravo je ovo dan kada pozivamo sve da razmišljaju o korištenju vode, kako na osobnoj razini, tako i na poslovima kojima se bave, s ciljem njezina očuvanja za buduće generacije – rekla je ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić.

Zamjenik župana Josip Miletić naglasio je kako je zajednički cilj da hrana bude zdrava, ali i da njena priprema bude na zavidnoj razini.

– Jedna od tema na današnjoj konferenciji su i vodni resursi bez kojih nema života, zbog čega Osječko-baranjska županija, u smislu poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane, razvija čak 16 sustava za navodnjavanje, od kojih je pet završeno. Također, u vidu pomoći domaćim proizvođačima, izgradili smo i opremili Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće u kojem je moguće skladištiti proizvode i plasirati ih na tržište onda kad je to najpovoljnije. Uvjeren sam da će naši projekti značajno doprinijeti gospodarskom razvoju i još kvalitetnijem iskorištavanju mnogobrojnih prirodnih resursa koje imamo – rekao je Josip Miletić.

Ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Elizabeta Kos je upozorila kako je Hrvatska prva u Europi po količini vode po stanovniku.

– EUROSTAT je u kolovozu ove godine ažurirao podatke koji govore da imamo oko 30.000 kubika vode po stanovniku, a daleko ispod nas su Finska, Švedska i Litva. Što se tiče zaliha kroz Plan upravljanja vodnim područjima koji je donesen ove godine, a za vrijeme do 2027. godine, ukupno raspoložive zalihe vode su 22.163.000.000 kubika godišnje, međutim prostorno i vremenski voda nije dobro raspoređena, osobito u sušnim razdobljima. Hrvatska je dosta ranjiva na vremenske nepogode, i uz Mađarsku i Češku jedna od tri najranjivije zemlje u Europskoj uniji. Suše se javljaju otprilike svake četiri godine i u zadnjih 20 godina dosta su enormne štete od suša, odnosno oko 2 milijarde eura godišnje. Protiv toga se nastojimo boriti izgradnjom sustava za navodnjavanje kojih u Hrvatskoj imamo 28 na 21.000 hektara. U proračunskom razdoblju 2014.-2020. na raspolaganju smo imali 107 milijuna eura iz europskih fondova za izgradnju sustava za navodnjavanje te smo kroz program ruralnog razvoja izgradili 17 od spomenutih 28 sustava. Inače, od pet slavonskih županija, Osječko-baranjska županija prednjači po izgrađenosti javnih sustava navodnjavanja, a isto tako ima pripremljene projekte za sljedeće financijsko razdoblje. Nažalost, poljoprivredna proizvodnja je najranjivija na klimatske promjene i uz vidljivi znatniji porast temperatura i oborina koje se javljaju ponekad u prevelikoj količini, koje također nisu dobre, nužan je sustavan rad i po pitanju navodnjavanja, ali i po pitanju odvodnje na poljoprivrednoj parceli – zaključila je Kos.

Dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić istaknuo je kako je Hrvatska peta u Europi i 45. u svijetu po količini pitke vode, koja inače čini samo 3 posto ukupne vode. Smatra da je voda veliki benefit Hrvatske, no iskorištava se kako bi trebalo i kakve su mogućnosti. Govorio je i o posljedicama nedavnog požara u tvornici Drava Internacional u Osijeku.

– Posljedica će biti prvenstveno na opožareno dijelu. U tom cilju naš Fakultet je ponudio pomoć Osječko-baranjskoj županiji kako bi utvrdili kolika je zaista zagađenost, o kojim se materijama i tvarima radi te sukladno tomu predložili strateška rješenja kako i što brže sve to sanirati – rekao je Zmaić.

Dodijeljena je i nagrada „Komunikator godine“ prof.dr.sc. Bojanu Stipeševiću sa Zavoda za biljnu proizvodnju i biotehnologiju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Riječ je o nagradi koju prvi put dodjeljuje Društvo agrarnih novinara Hrvatske u sklopu obilježavanja Dana Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek kao priznanje istaknutim članovima znanstvene zajednice za njihov značajan doprinos transferu znanja i popularizaciji znanosti u poljoprivrednoj struci.