Danas je svjetski dan kućnih ljubimaca

Tridesetog studenog obilježava se Svjetski dan kućnih ljubimcima, čestitamo ga svim kućnim ljubimcima i njihovim ljudima!
Danas mnogi od nas iskazuju zahvalnost svojim mačkama, psima, zamorcima i ostalim ljubimcima, darivajući im poslastice kao znak zahvale za bezuvjetnu ljubav koju pružaju.

Oni koji imaju kućnog ljubimca dobro znaju koliko oni obogaćuju naš život. Naši vjerni prijatelji često su tu za nas kad nam je potrebno, izmamljuju osmijeh na naše lice i unose vedrinu u naše dane. Uz njih, često zaboravljamo na sve ružne i teške trenutke, jer nam njihova prisutnost pruža radost i sreću.

No, važno je također razmišljati o onim nevidljivim ljubimcima u azilima i udrugama koji čekaju dom i ljubav. Nažalost u današnjem svijetu kućni ljubimci se i dalje napuštaju i ostavljaju na ulicama. Ovaj dan upravo želi osvijestiti ljude o odgovornom ponašanju.

– Kućni ljubimci nisu igračke ni privremena kratkotrajna zabava, nego živa osjećajna bića za koja trebamo skrbiti sljedećih 15 do 20 godina. Nažalost, u Hrvatskoj je i dalje svijest o tome niska. Naša udruga promiče odgovorno udomljavanje umjesto kupnje. To znači da se psi ne smiju držati na lancu, da se i psi i mačke trebaju kastrirati i cijepiti protiv zaraznih bolesti, a psi i protiv bjesnoće i mikročipirati. Onaj tko nema vremena, uvjete i financijsku mogućnost za skrb o životinji ne bi ju trebao niti uzimati – poručuju Prijatelji životinja.

Svjetski dan kućnih ljubimaca ima za cilj educirati ljude o odgovornom vlasništvu nad kućnim ljubimcima. To uključuje pružanje pravilne njege, ljubavi i pažnje, te osiguravanje adekvatnih uvjeta za njihovu dobrobit.

Ovaj dan također promiče udomljavanje životinja iz skloništa i udruga. Naglašava se važnost davanja doma napuštenim životinjama te pružanja šanse onima bez trajnog skloništa.

Borba protiv zlostavljanja životinja: Svjetski dan kućnih ljubimaca također služi kao prilika za naglašavanje potrebe za sprječavanjem zlostavljanja životinja. Kampanje se fokusiraju na osvještavanje javnosti o nužnosti poštovanja prava i dobrobiti svih životinja.

Poticanje ljubavi i povezanosti s ljubimcima: Cilj je naglasiti ljubavnu povezanost koja se razvija između vlasnika i kućnih ljubimaca. Ljubimci često pružaju emocionalnu podršku, pa se potiče ljude da cijene tu posebnu vezu.

Edukacija o vrstama ljubimaca: Svjetski dan kućnih ljubimaca može uključivati i edukaciju o različitim vrstama kućnih ljubimaca, njihovim potrebama i karakteristikama. Ovo pomaže vlasnicima da bolje razumiju svoje ljubimce i pruže im najbolju skrb.