Danas je Svjetski dan napuštenih životinja

foto:pixabay

Svjetski je dan napuštenih životinja. Tim se danom građane diljem svijeta poziva da pokažu suosjećanje i brigu, ali i da učine što mogu za napuštene životinje.

Pretpostavka je da oko 75% ukupne svjetske populacije pasa i mačaka nema dom. Iako se u Hrvatskoj ne zna točan broj, situacija je vrlo jasna. Odite u obližnji azil i pogledajte koliko ih je. Osvrnite se oko sebe i sjetite se koliko ste puta prošli pokraj gladnog psa ili mačke.

Tisuće napuštenih pasa i mačaka na ulicama Hrvatske svakodnevno je izloženo različitim oblicima zlostavljanja, patnjama, gladi, žeđi i bolestima. Psi i mačke lutalice ne žive na ulicama svojom voljom. Glavni uzrok njihovog povećanog broja je napuštanje kućnih ljubimaca i njihovo nekontrolirano razmnožavanje.

Zakonska obaveza označavanja pasa mikročipom u Hrvatskoj postoji još od 2004. godine. Otada do danas brojne udruge i savjesni skrbnici pasa i odgovorni pojedinci upozoravaju na ovu zakonsku obavezu i nužnost njezina provođenja kako bi iza svakoga psa imenom i prezimenom stajao njegov skrbnik te kako bi se spriječilo napuštanje i patnja životinja i troškovi njihova zbrinjavanja. 

Napuštanje životinja sramotno je i okrutno zlostavljanje, što se kažnjava novčanim iznosom od 15 do 30 tisuća kuna.