Danas prosvjedi žena diljem Hrvatske: Javna akcija „Sigurnost žena je odgovornost države“

Ženske organizacije i inicijative organiziraju danas, 21.kolovoza javnu akciju „Sigurnost žena je odgovornost države“ u 20-ak gradova u Hrvatskoj, među kojima su Osijek (na Trgu slobode u 16 sati), Beli Manastir, Pakrac, Vukovar i Virovitica. Ovom akcijom žene izražavaju solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini, koje u isto vrijeme kada i žene u Hrvatskoj traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja.

„Gdje god bila, što god radila, u ponedjeljak, 21. kolovoza u 16 sati na 15 minuta STANI! Izađi na ulicu, vikni, buči, trubi i pokaži da više nećeš šutjeti. Prosvjed je tamo gdje si TI!”, stoji u pozivu četrdesetak udruga, organizacija i inicijativa koje promiču i štite prava žena.

„Brutalno ubojstvo Nizame Hećimović još jednom je pokazalo nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja. Nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda. Ono je najpredvidiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sustava zaštite koje prethodi ubojstvu. Problem nasilja nad ženama je univerzalan problem”, ističu organizatori petnaestominutnog prosvjeda.

Akcija će se u Osijeku održati na Trgu slobode (kod Jedra) u 16 sati, kada će prosvjed na istoimenom trgu biti i u Belom Manastiru. U Pakracu će se žene okupiti u pješačkoj zoni u Ulici hrvatskih velikana od 13 sati, dok će žene u Vukovaru glasno reći STANI! U 10 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana (kod sata). Kod sata na Trgu kralja Tomislava u 16 sati okupljanje je u Virovitici.

Javna akcija „Sigurnost žena je odgovornost države“ održava se i u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Malom Lošinju, Križevcima, Korenici, Šibeniku te Karlovcu.

„Razlog eskalacije broja ubojstava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja”, smatraju organizatori akcije i upozoravaju da će 1. listopada ove godine biti točno pet godina od stupanja na snagu Istambulske konvencije, a država nije ništa poduzela kako bi se osigurala njezina dosljedna primjena.

„Osim što ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja ženama je nanio strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju”, ogorčeni su u ovih četrdesetak udruga.

Simboličkim javnim akcijama žene traže od hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja. Smatraju da postoje uspješni modeli suzbijanja femicida i stoga traže:

    1. da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida;

    2. definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu;

    3. donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu;

    4. donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istambulskom lonvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu