Digitalizacija i zelena tranzicija: Trendovi u poljoprivredi na Green Matrix Summitu 2023.

Drugi je dan Green Matrix Summita 2023., stručno-znanstvenog skupa posvećenog Europskoj godini vještina potrebnih za zelenu i digitalnu tranziciju i transformaciju gospodarstva.

Summit je organizirala Osječko-baranjska županija u suradnji s Gospodarskim centrom OBŽ d.o.o. te pod pokroviteljstvom Europske komisije i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Na dvije pozornice su održane teme pokretači promjena i digitalna era. Prisustvovali smo na jednoj temi i panel raspravi: Digitalizacija i klimatski utjecaj na industriju hrane.

U razgovoru s moderatoricom ovom panela i jednom od organizatorica Green Matrix Summita Vesnom Grbešom saznali smo koji su to trendovi na području poljoprivrede. Tema današnjeg panela je digitalizacija i klimatske promjene i njihov utjecaj na proizvodnju hrane. Izdvojila je kako je važna suvremena poljoprivreda koja nas vodi u korak s ostatkom Europe i navela je neke od trendova u poljoprivrednoj proizvodnji.

Budući da živimo u regiji s osnovnom proizvodnjom hrane, u tom slučaju primjena novih tehnologija u sustavima za proizvodnju hrane su iznimno značajna a kad se tome pridoda i imperativ za zelenom tranzicijom kako bi uhvatili korak za ostalim trendovima i ostalim dijelovima Europe, moramo prijeći što prije na tu suvremenu i preciznu poljoprivredu“, istaknula nam je Vesna Grbeša, moderatorica ovog panela.

Kada sve sumiramo u odnosu na čitav ovaj summit kojem je tema zelena ekonomija, sasvim je razumljivo zašto je ova tema posebna interesantna za našu regiju i sve one koji se inače bave poljoprivredom, istaknula je gospođa Vesna Grbeša.

Kao novije trendove je izdvojila je robotizaciju. Uzevši primjer robota u farmama koji nadziru svaku jedinku, imaju individualnu prilagodbu svakoj jedinci i samim time olakšavaju posao. „Također primjena sustava koji promatraju zemlju iz satelita i koji točno za određeno područje daju konkretne podatke. Ne nasumično, već ciljano kako bi ekološki aspekt bio zadovoljen i kako bi na što bolji način primijenili sve svoje resurse.”, rekla je Vesna Grbeša, moderatorica ovog panela.

Na panelu su sudjelovali:

  • Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), dr.sc Goran Jukić, pomoćnik ravnatelja za istraživanje i međunarodnu suradnju i voditelj centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo,
  • Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće d.o.o., g. Alen Mamić, direktor
    -Agrivi d.o.o., g. Mate Knezović, operativni direktor
    -SANO d.o.o., g. Daniel Stojsavljević Stručnjak za primjenu digitalnih tehnologija u stočarstvu ∙Agroklub, g. Vedran Stapić, direktor