Digitalna plaćanja u Europi skočila za 70 posto

Pandemija koronavirusa ubrzala je širenje digitalnog načina plaćanja na globalnoj razini pa tako i na razini Europe. Koja svjedoči rastu od 28,3 posto po tom pitanju u smislu vrijednosti obavljenih transakcija. Konkretnije, kroz 2020. radilo se o 1,17 bilijuna američkih dolara.

Na tome neće stati, već do 2025. bi vrijednost takvih transakcija trebala dosegnuti 1,95 bilijuna dolara. Tako pokazuju prognoze koje donosi Finaria.

Ovdje je riječ o mobilnom plaćanju, bezkontaktnom i online načinu plaćanja usluga, koje kod korisnika u razvijenim zemljama imaju prednost pred tradicionalnom “fizičkom” plaćanju usluga. No kreditne su kartice i dalje na prvom mjestu te će tamo ostati duže vrijeme, prvenstvno jer čine 90 posto svih digitalnih transakcija u ovom trenutku, a to se neće mijenjati ni do kraja 2021. godine.

Ako se ide u još detalja, mobilna POS plaćanja činila su u 2020. 244,6 milijardi dolara, digitalna trgovina 674,2 milijarde dolara. U 2025. bi mobilna POS plaćanja trebala činiti 825,2 milijarde dolara, a digitalna trgovina 1,13 bilijuna dolara.

Da će situacija doći do ovih razina moglo se iščitati 2017., kad je vrijednost digitalnih transakcija dosegnula 668 milijardi dolara, od čega je 655 milijardi dolara “otpalo” na digitalnu trgovinu. Velike kompanije prepoznale su priliku i iskoristile mobilne uređaje kako bi praktično i jednostavno širile novu tehnologiju.

Apple, Google i Samsung u prvom redu, a zatim i svi drugi koji su se htjeli nametnuti počeli su omogućavati razne bezkontaktne načine plaćanja. S koronavirusom to je postala nužda, a ne nešto što se ostavlja na izbor korisniku. Sad će krivulja ići samo prema gore, kako Finaria i predviđa.

Uostalom, po ovom pitanju Europa prati trendove u svijetu, a čak ih i premašuje jer digitalnim načinom plaćanja prošle godine koristilo se 569,8 milijuna ljudi.