Dio zaposlenika se ne želi vratiti raditi u urede, pa zbog nezadovoljstva daju otkaze

foto: pixabay

Pandemija koronavirusa promijenila je način na koji ljudi rade jer velika većina preselila je “urede” u svoje domove pa odrađivala sve što treba na daljinu. I iako sva relevantna istraživanja pokazuju da su zaposleni produktivniji u takvom obliku rada, poslodavci ih silom žele vratiti na radna mjesta, što je povećalo broj danih otkaza.

U ožujku, kompanija za “rekruting” Robert Half, predstavila je istraživanje u kojem se vidi da bi 50 posto zaposlenih Amerikanaca radije dalo otkaze nego se vratilo na radna mjesta na puno radno vrijeme. Dakle, kao u vrijeme prije pandemije.

I dok je to sve samo odgovor na upitnik, u praksi tek treba vidjeti hoće li se to događati u takvoj mjeri. Odnosno, hoće li kompanije inzistirati na povratak iako to ničim što se tiče samog poslovnog rezultata nije potkrijepljeno.

Kako god, jedan istaknutiji zaposlenik učinio je ono što 50 posto Amerikanaca tvrdi da bi učinilo. Ian Goodfellow je bio Appleov direktor za strojno učenje i dao je otkaz zbog politike te kompanije, kojom se polako priprema povratak na radna mjesta. Konkretnije, Apple je 11. travnja ove godine uveo jedan dan u uredu tjedno, potom dva od 2. svibnja i stigao je do tri s 23. svibnjem. Naravno, cilj je u konačnici napraviti potpuno povratak.

Anonimna anketa među 650 Appleovih zaposlenika pokazala je da njih 76 posto nije zadovoljno takvom politikom, a njih 56 posto da zbog toga razmišlja o otkazu. Tako nešto ne treba čuditi, zaposleni u Appleu najčešće mogu pronaći posao već dan nakon što su ga dali pa si mogu dozvoliti tako nešto. Zato se čini da će u najbogatijoj kompaniji svijeta još malo razmisliti pa udovoljiti zaposlenima. Ipak su kroz pandemiju i rad na daljinu omogućili najbolje rezultate u povijesti Applea…

Naravno, nije Apple jedini koji silom želi vratiti zaposlene fizički na radna mjesta. Ali, njegovi zaposleni su te sreće da imaju privilegiju dopustiti si davanje otkaza bez previše stresiranja što nakon…