DIP: Samo manji broj sudionika zaboravio podnijeti izvješća

foto:DIP

Samo manji broj sudionika lokalnih izbora koji će se održati iduću nedjelju, 16. svibnja, nije ispunio svoju obvezu i u propisanom roku, sedam dana prije izbora, dostavio izvješća o dosadašnjem financiranju promidžbe, priopćilo je u nedjelju Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Od 4.336 izbornih sudionika, samo njih 151 nije do ponoći 8. svibnja dostavilo izvješća o izbornim troškovima, donacijama i popustu ostvarenom za medijsko oglašavanje, navode iz DIP-a.

Od ukupno 4.336 izbornih sudionika, dostavljeno je 4.185 financijskih izvješća, precizira DIP. 

Svi izborni sudionici dužni su u dva navrata, najkasnije sedam dana prije izbora i 30 dana nakon njih, DIP-u dostaviti financijska izvješća, ta obveza postoji za oba izborna kruga, a s obzirom na to da se prvi održava 16. svibnja, krajnji rok za podnošenje izvješća bila subota, 8. svibnja do ponoći.

Od 1.730 kandidata za načelnike, gradonačelnike i župane svoju je obvezu ispunilo njih 1.652, dok ih je 78 zaboravilo.

Od ukupno 2. 462 sudionika (stranke, koalicije, neovisne liste) na izborima za lokalnu predstavničku vlast, financijska izvješća nije podnijelo samo njih 64, dok je to učinilo 2. 398 sudionika.

Od 144 kandidata za zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana koji se biraju iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno hrvatskog naroda, obvezu je ispunio njih 135, devet nije.

Prvi puta na lokalnim izborima financijska izvješća se ne dostavljaju u papirnatom obliku, nego unosom u DIP-ov informacijski sustav za nadzor financiranja, a objavljuju prvog radnog dana od dana dostave.

Na mrežnim stranicama DIP-a s nedjeljom su objavljena izvješća 785 izbornih sudionika, onih koji su ih predali do ponoći, 6. svibnja.

Zahvaljujući tome, na stranicama DIP-a već se mogu vidjeti izvješća troje kandidata za gradonačelnika Splita: Željka Keruma, Branke Ramljak i Ivice Puljka, te jednog kandidata za riječkog gradonačelnika – Vedrana Vivode. Na izvješća ostalih kandidata za gradonačelnike četiri velika grada; Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke, koja su politički najzanimljivija, trebat će pričekati do ponedjeljka ujutro. 

U ponedjeljak, 10. svibnja bit će objavljena i financijska izvješća dostavljena tijekom 7. i 8. svibnja, kao i izvješća dostavljena tijekom 9. svibnja, nakon isteka roka za njihovu dostavu.