Dječja plesna skupina iz Belog Manastira priprema se za svoj prvi nastup

Dječja skupina „Zvijezdane oči“ ( mađ: Csillagszemű) koja se bavi  njegovanjem mađarske kulture i jezika u Belom Manastiru, je početkom ljeta osnovala plesnu skupinu. Prvi nastup imat će na Dan Svetog Martina koji je ujedno i  Dan Grada Belog Manastira.

DZMH udruga Beli Manastir je ljetos unutar svojih prostorija pokrenula  mađarsku dječju kreativnu radionicu.
– Igramo se, pričamo priče, učimo pjesme i plesove… Djeca uživaju u svakoj minuti provedenoj ovdje. Osim zabave i opuštanja naše aktivnosti poboljšavaju kreativnost i motoričke i glazbene vještinekod djece , dok istovremeno uče i njeguju naše mađarske tradicionalne, običaje – rekla je Emeše Ferenc Ilić, odgojiteljica, i voditeljica kreativne radionice.

Dodala je kako je početkom ljeta osnovana plesna skupina u sklopu radionice koja trenutno broji dvanaest članova, a sastoji se od djevojčica i dječaka osnovnoškolskog uzrasta.
– Posljednjih nekoliko mjeseci bili smo marljivi i pripremamil smo se se za prvi nastup, koji će biti na Dan Sv. Martina, i na Dan Grada. Narodna nošnja je već završena. Smatramo da je važno da naša djeca upoznaju mađarske običaje – izjavila je Izabella Jankovics, jedan od roditelja.

Izradu narodnih nošnji financirao je Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i saborski zastupnik Roberta Jankovics. Rad radionice je svojim sredstvima podržao i Grad Beli Manastir.
Emeše nam je rekla da će se uz plesnu skupinu i igraonicu u Belom Manastiru uskoro pokrenuti i program Mađarske Vlade pod nazivom “Vrtićki kutak” , zahvaljujući kojem će djeci Belog Manastira biti pružena mogućnost učenja mađarskog jezika i kulture.