Dječji vrtić u Dardi nakon dogradnje može primiti 150 mališana

Ugovor o dodjeli nepovratnih sredstva Europske unije za dogradnju dječjeg vrtića “Radost” u Dardi potpisan je u travnju prošle godine, a danas (9. rujna 2019. godine) svečano je otvorena nova zgrada ove predškolske ustanove. Riječ je o projektu kojim se rješava problem nedostatka kapaciteta dječjeg vrtića prema trenutnim potrebama ove baranjske općine. Naime, do sada je vrtić polazilo stotinjak najmlađih stanovnika Darde, i to u pet odgojnih skupina, što znači da je prema pedagoškom standardu popunjenost bila čak 140 posto, a na smještaj u vrtiću čekalo je oko 40 mališana.

Simboličnim presijecanjem vrpce novu zgradu Dječjeg vrtića „Radost“ otvorili su saborski zastupnik Domagoj Mikulić kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te zamjenik Osječko-baranjskog župana Goran Ivanović.

Ukupna vrijednost projekta dogradnje dječjeg vrtića “Radost” iznosila je 11.440.837,48 kuna, od čega su nepovratna sredstva Europske unije 9.724.711,85 kuna. Ostatak sredstva osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok Općina Darda sudjeluje sa samo tri posto. Projektom je na postojeću zgradu dječjeg vrtića dograđena nova zgrada sa 1.500 četvornih metara unutarnjeg prostora.

– Darda se nekoliko godine bori s nedostatkom prostora za dječicu, a uistinu sam sretan što ih imamo za razliku od drugih mjesta. Povećanje broja djece je rezultat i našeg rada u zadnjih 10-ak godina, odnosno odobravanja subvencija za placeve, kuće i drugih mjera zbog kojih su se doselile mlade obitelji, što nam je i bio cilj. Danas otvoreni dječji vrtić je završen prije mjesec dana i dobio je uporabnu dozvolu. U njemu je 150 dječice, sve je novo i prekrasno izgleda, pa smo danas zaista zadovoljni – rekao je općinski načelnik Anto Vukoje.

Zamjenik župana Goran Ivanović istaknuo je kako se demografija ne može popraviti sama od sebe nego se mora stvoriti preduvjete i infrastrukturu koja će biti tomu u prilog. To čini i Vlada RH, pa između ostalog kroz Program ruralnog razvoja financira izgradnju 500 dječjih vrtića, od kojih se 18 gradi na prostoru Osječko-baranjske županije