Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Luga izabralo novo vodstvo

U baranjskim naseljima dobrovoljna vatrogasna društva imaju više od stotinu godina povijesti. Nedavno je vatrogasno društvo iz Luga održalo izbornu skupštinu, gdje su izabrani Gabor Vajda za predsjednika, Davor Živko za zapovjednika i Ištvan Heidinger za tajnika društva.

Dobrovoljna vatrogasna društva imaju dugu povijest na jugu Baranje

Krajem 1800-ih formiraju se dobrovoljna vatrogasna društva u Lugu, Vardarcu i Kopačevu. Sva tri društva su tijekom dosadašnjeg razdoblja bila izuzetno aktivna i djelovala su konstantno s manjima prekidima kao što je to bilo za vrijeme domovinskog rata, ali su se nakon mirne reintegracije (1997) ponovno organizirala inastavila sa svojim radom.

Prema dokumentu koji datira iz posljednjeg desetljeća 1800-ih, glavni zadatak dobrovoljnih vatrogasaca bio je definiran na sljedeći način: “U slučaju požara, pod zapovjedništvom zapovjednika što brže stići na mjesto nesreće i spasiti živote ugroženih i pokretnu i nepokretnu imovinu ”.

Danas, dobrovoljni vatrogasci manje sudjeluju u gašenju požara budući da to pretežito rade profesionalni vatrogasci, ali i na njih se može računati u slučaju nevolje. Naime, stalno su u dežurstvima tijekom žetve,  a i redovito sudjeluju na vatrogasnim skupovima i natjecanjima gdje obnavljaju svoje vještine i znanja.

Novo vodstvo ima brojne planove

Dobrovoljno vatrogasno društvo Lug osnovano je 1894. godine kada je registrirano više od stotinu članova. U 1980-ima su počeli graditi svoju vatrogasnu postaju.

2004. godine kada su obilježili 110. obljetnicu svog postojanja, mogli su se pohvaliti i novoobnovljenom vatrogasnom postajom.

 – Ponosni smo na svoju prošlost i na to što smo uvijek bili jedna od najaktivnijih organizacija u selu. Stalno smo išli na natjecanja, regrutirali nove članove. No, od prije nekoliko godina ta praksa je prestala. Takvim stvarima se prethodno vodstvo uopće nije bavilo, zbog čega smo i inzistirali na izbornoj skupštini, kako bismo ponovno bili aktivni kao nekad – rekao je Gabor Vajda, koji je nedavno jednoglasno izabran za predsjenika vatrogasnog društva u Lugu.

Živko Davor, Vajda Gábor, Heidinger István

Novi predsjednik ima brojne planove za budućnost u kojima ga podržavaju članovi i ostalo novoizabrano vodstvo. Nakon što ustanove stanje inventara i opreme, željeli bi ponovo ići na natjecanja i ponovo uključiti mlađu populaciju u vatrogasne aktivnosti. Osim toga, žele aktivno sudjelovati u programima sela, organizirati nove događaje i graditi odnose s drugim vatrogasnim društvima.

Treba napomenuti  kako su  vatrogasna društva oduvijek djelovala volonterski, uz male prihode, a njihovi članovi žrtvuju svoje slobodno vrijeme za dobrobit cijele zajednice.