Dom za starije i nemoćne u Belom Manastiru je korona free

izvor: MB Press (arhiva)

Nakon što je u Domu za starije i nemoćne u Belom Manastiru bilo petero zaraženih, do danas su svi ozdravili i Dom je postao korona free.

Bilo je dvoje zaraženih i hospitaliziranih korisnika te troje zaraženih djelatnika, sada svi imaju negativne nalaze i nastavljaju dalje s životom i radom u Domu. Dvadesetak korisnika koji su bili u kontaktu sa zaraženima također su testirani pri izlasku iz samoizolacije te je utvrđeno kako su svi negativni. Početkom listopada testirane su 72 osobe iz Doma te su svi nalazi negativni. Dakle, danas je belomanastirski dom bez zaraženih osoba, a uz poštivanje svih epidemioloških mjera trude se da tako i ostane.

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne Beli Manastir, Tomislav Peran, otkrio nam je kako su glavne sestre osposobljene za uzimanje uzoraka za testiranje na Covid-19 te kako im je to od velike pomoći pri suzbijanju i nedozvoljavanju prodora virusa u dom. ,,To nam omogućuje smanjivanje rizika jer naši korisnici i djelatnici ne moraju ići u laboratorije i među ljude, u gužve ako bi bili testirani.” – rekao je ravnatelj Peran.

Dodaje kako su razlozi dobre kontrole virusa u ovom domu epidemiološke mjere kojih se svi strogo pridržavaju te zaštitna oprema koji nose djelatnici: ,,Svi naši djelatnici koji dolaze u neposredan doticaj s našim korisnicima obavezno nose rukavice, nazuvke, pregače, vizire i maske. To je jedna značajna epidemiološka mjera koja ima svoje rezultate koji se ugledaju u tome da oni koji su nosili tu opremu negativni na koronavirus iako su bili u blizini zaražene osobe.”

Osim općih epidemioloških mjera u Domu za starije i nemoćne Beli Manastir strogo su ograničeni kontakti između djelatnika, organizirane su posebne radne grupe, odnosno rad u timovima, djelatnici ni tijekom pauza i stanki ne smiju biti u bliskom kontaktu s ostalima.

Posjete su u svim domovima u Hrvatskoj, pa tako i u ovom belomanastirskom, strogo ograničene. Posjete su dozvoljene uz prethodnu najavu samo u iznimnim situacijama. U tim situacijama gosti moraju biti u svoj zaštitnoj opremi. Također, moguće je organizirati videopoziv između korisnika i njihovih najmilijih. Upravo zbog toga, uz inicijativu Osječko-baranjske županije kao vlasnika Doma, planira se uvođenje WiFi mreže u cijeli prostor.

Ravnatelj Peran istaknuo je velik ograđen prostor i dvorište Doma kao pozitivnu i bitnu stavku za korisnike tijekom ove izvanredne situacije. ,,Okućnicu koja se prostire na 35 000 kvadrata uz brojne staze i nogostupe koristimo kao potencijal da naši korisnici svakodnevno imaju svoje vrijeme koje provode šetajući vani.” – naglasio je.

Organizacija Adra početkom godine donirala je invalidska kolica, rolatore, hodalice, štake i liftovi za kadu, što olakšava rad djelatnicima, ali i život korisnicima kao i slobodne šetnje u dvorištu koje su za korisnike u ovim trenutcima vrlo bitne.

Ravnatelj Peran na kraju se posebno zahvaljuje svim svojim djelatnicima koji svakodnevno daju sve od sebe.