Plenković: DP-u tri resora, uključujući i demografiju

foto: Vlada RH

Predsjednik HDZ-a i tehničke Vlade Andrej Plenković potvrdio je u srijedu da su u pregovorima s Domovinskim pokretom (DP) dogovorili da tri resora pripadnu toj stranici, uključujući demografiju zbog čega se osnova novo ministarstvo.

Novo ministarstvo koje će se osnovati na temelju današnjega središnjeg državnog ureda za demografiju bit će Ministarstvo demografije, kazao je premijer, dodavši da već niz godina govore da su demografija i demografska revitalizacija ključno pitanje opstanka cijele nacije.

“I zato smo jedni od prvih na razini Europske unije koji uvode ministarstvo za demografiju”, rekao je premijer, podsjetivši da je Vlada predložila Saboru osnivanje strategije demografske revitalizacije tako da su temeljni akti, dokumenti postavljeni i to je prvi resor.

Drugi resor je Ministarstvo poljoprivrede, rekao je premijer, napomenuvši da su iz Domovinskog pokreta pokazali za taj sektor poseban interes s obzirom da je baziran u Slavoniji.

Dogovoreno je da DP predloži kandidata ili kandidatkinju koja bi vodila Ministarstvo poljoprivrede.

Uz to dogovoreno je da se trenutno jako veliko Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podijeli na pola i da pola tog budućeg novog ministarstva gospodarstva također preuzme kandidat ili kandidatkinja Domovinskog pokreta.

Plenković je rekao da nisu govorili o imenima, a načelno su dogovorili da član Vlade koji bude za demografiju bude i potpredsednik Vlade za međuresornu koordinaciju tih pitanja.

Nova Vlada će, rekao je Plenković imati više ministarstava nego sada.