DORH o uhićenju osumnjičenog za ratni zločin u Baranji: Nožem izboli žrtvu, preminula od ozljeda

foto: pixabay

Jučer je Policijska uprava osječko-baranjska izvijestio o uhićenju 61-godišnjaka osumnjičenog za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području Vardarca. O kaznenoj prijavi oglasilo se priopćenjem i Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

,,Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 61-godišnjak 15. ožujka 1992., u Vardarcu, u štabu TO Vardarac, kao pripadnik specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine; zajedno s još dvojicom pripadnika specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine; postupio protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata”, priopćio je DORH.

U priopćenju dodaju: ,,Osnovano se sumnja da su prijetili, a zatim i fizički nasrnuli na oštećenika (1945.) te ga udarali rukama i nogama u predjelu cijelog tijela govoreći mu da će ga ubiti i zaklati, kao i da ga je jedan od navedenih pripadnika teritorijalne obrane više puta ubo nožem u predjelu vrata i gornjeg dijela prsišta, nanijevši mu time teške tjelesne ozljede opasne po život od kojih je oštećenik ubrzo preminuo”.

Sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo je određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ometanja istrage.