Drugi Osijek dron EXPO od 9 do 11. svibnja


Na terasi zgrade Poduzetničkog inkubatora BIOS u Osijeku danas, 21. ožujka 2019. godine, održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen 2. Hrvatski sajam dronova „Osijek Drone Expo“, koji će se održati od 9. do 11. svibnja u Osijeku. Nakon uvodnih riječi organizatora i sponzora te demonstracije rada drona, svi nazočni mogli su isprobati naočale Orqa FVP, najbolje u svojoj kategoriji, te se uvjeriti kakav je pogled iz perspektive drona.

Organizator „Osijek Drone Expo“ je gradska tvrtka „Osječki sajam“ d.o.o., koja je prošle godine prihvatila inicijativu dugogodišnjih korisnika dronova Ivana Vidakovića (Hexaworx) i Vedran Kralja (Trotoar) te pokrenula sajamsku priredbu koja se sastoji od tri zasebna, ali tematikom povezana događaja – konferencija, sajamsko-izložbeni dio i utrka dronova. Prošle godine je u sklopu konferencije održana i prva utrka dronova u Hrvatskoj, koja je bodovana za kup Hrvatske, a održana je u suradnji s Drone race Croatia timom DRTC koji čine okosnicu nacionalne dron scene. Na događaju su sudjelovali najbolji vozači iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, BiH i Slovenije.

Na konferenciji su govorili direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović, direktor BIOS-a Saša Lamza, predstavnik M San grupe Goran Bajči, zatim Ivan Vidaković, Srđan Kovačević, Vedran Kralj i Ana Mitar te u ime pokrovitelja manifestacije predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Željko Požega i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

– Svaki događaj u gospodarstvu, sportu, kulturi i bilo kojoj drugoj djelatnosti je bitan za Osječko-baranjsku županiju, te ih pozdravljamo i podupiremo. Županija se uključila, zajedno s Gradom Osijekom, BIOS-om, Osječkim sajmom i ostalima u organizaciju Sajma dronova jer smatramo da nove tehnologije danas izlaze na tržište toliko brzo i tako su kvalitetne i sveobuhvatne da ih je često teško i pratiti te su i zbog toga važni i dobri ovakvi sajmovi. Sa stajališta županije ukazujemo da se dronovi mogu koristiti i u poljoprivredi, koja je naša glavna djelatnost kojoj treba i najnovija tehnologija. Naravno, dronovi su prije 5-6 godina bili gotovo znanstvena fantastika, a danas se normalno koriste u brojne komercijalne i nekomercijalne svrhe, od zaštite i spašavanje, rudarstva, arheologije, znanstvenih istraživanja, zaštite prirodnih parkova, na sportskim i turističkim događanjima, u raznim potragama. Osječko-baranjska županija stoga sudjeluje u ovom događaju te želi biti partner u svim pozitivnim događanjima na cijelom svom području – rekao je župan Anušić. Dodao je kako su u punom jeku pripreme za gradnju Gospodarskog centra u Osijeku, koji između ostalog donosi i nove sajamske prostore te će biti kvalitetan i reprezentativan objekt za idućih 50 godina.

Goran Bajči iz M San grupe kao predstavnik glavnog sponzora najavio je pokretanje škole za dron operatore koju pokreću zajedno s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. Srđan Kovačević je govorio o stvaranju i značaju „Osijek drone expo“, dok su Ivan Vidaković i Vedran Kralj predstavili program Sajma, sajamski prostor, utrku i druge detalje. Prezentiran je također način prijave leta na AMC portalu Hrvatske kontrole zračne plovidbe te siguran let.