Drvno-prerađivački potencijali moraju donositi i veću korist istočnoj Hrvatskoj

U organizaciji HUP-ove Udruge drvne i papirne industrije danas u Hotelu Osijek održana je konferencija „Drvno-prerađivačka industrija RH u okviru Europskog zelenog plana – energetski izazovi“. Uvodna izlaganja održali su predsjednik Udruge Ivić Pašalić, glavni direktor HUP-a Damir Zorić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Europski zeleni plan predstavio je direktor tvrtke „Drvenjača“ d.d. Branko Liker, zatim je direktor tvrtke „Pelet projekt“ d.o.o. Željko Lovrak govorio o drvno-prerađivačkoj industriji i izazovima dramatičnog povećanja cijene električne energije, dok se prezentacija direktora tvrtke „Moderator“ d.o.o. Davor Zec odnosila na neiskorištene potencijale biomase.

– Slavonski hrast je jedan od najkvalitetnijih izvora sirovine u drvnoj industriji od kojeg se rade jednako kvalitetan namještaj i ostali finalni proizvodi. Zbog toga moramo početi gospodariti drvnom masom na način da Slavonija i istok Hrvatske imaju veću korist od toga, veću zapošljivost i daleko veću finalizaciju proizvoda. Potrebno je promijeniti dosadašnji pristup izvoza trupaca uz strategiju Vlade RH i promjenu zakonske regulative koja će olakšati proizvodnju finalistima uz zapošljavanje lokalnog kadra i vlastite sirovine te posljedično utjecati na rast BDP-a – kazao je župan Ivan Anušić.

Naglasio je kako je područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije zapravo centar potencijala drvne industrije koji je nužno dodatno osnažiti i oplemeniti, naravno uz prilagođavanje novim trendovima i uz pomoć Europske unije te Vlade RH. Naime, drvno-prerađivačka industrija važan je dio prerađivačke industrije Osječko-baranjska županije, koja je bogata drvnom masom te je izrazito velik razvojni potencijal koji može osigurati nova zapošljavanja, posebice u ruralnim područjima. U djelatnosti drvoprerađivačke industrije na području županije djeluje oko 190 poslovnih subjekata, od toga oko 120 poduzetnika i 70-ak obrtnika.

Ministar Tomislav Ćorić je rekao kako je drvni sektor u Hrvatskoj u proteklim desetljećima pokazao žilavost i inovativnost te dokazao da pojedini segmenti hrvatske industrije mogu, uz sve izazove, itekako uspješno funkcionirati. Istaknuo je da će se u idućem razdoblju u svim segmentima hrvatske prerađivačke industrije tražiti iskorak i da će ga se pokušati maksimalno poduprijeti, ponajprije kroz financijske omotnice koje su na raspolaganju.