Država preuzima isplatu alimentacije za djecu čiji roditelji ne plaćaju redovito

foto:Pixabay

Vlada Republike Hrvatske uputila je novi zakon u saborsku proceduru kojim će država preuzeti isplatu alimentacije djeci čiji roditelji ne izvršavaju svoje obveze. Novim zakonom se osigurava kontinuitet isplata alimentacije do punoljetnosti djece, odnosno do 26. godine u slučaju redovnog školovanja. Predviđeni mjesečni iznosi alimentacije bit će značajno veći, krećući se od 190 do 250 eura ovisno o dobi djeteta.

Gostujući u Dnevniku HTV-a, mr. sc. Ivan Madunić, ravnatelj Agencije za osiguranje radničkih tražbina (AORT), izjavio je kako zakon potvrđuje nastojanja Vlade Andreja Plenkovića da riješi socijalni status najugroženijih skupina, u ovom slučaju djece.

Postupak za isplatu alimentacije

Kada roditelj s kojim dijete stanuje ne primi uplatu alimentacije u roku od mjesec dana, može podnijeti zahtjev Agenciji za osiguranje radničkih tražbina. Agencija će unutar 30 dana donijeti rješenje i isplatiti pripadajuću naknadu. Najjednostavniji način dokazivanja neplaćanja alimentacije je dostavljanje izvoda računa gdje je vidljivo da uplata nije izvršena.

Javni radovi za izbjegavanje plaćanja alimentacije

Za roditelje koji namjerno izbjegavaju plaćanje alimentacije, zakon uvodi mogućnost vraćanja duga kroz javne radove. Prema stručnoj spremi i iskustvu, roditelji će moći raditi u komunalnim poduzećima, domovima umirovljenika ili zdravstvenim sustavima. Osim toga, u slučaju nedostatka sredstava na računu, dug će se naplatiti putem obavezne ovrhe.

Povećanje iznosa naknade

Zakon predviđa povećanje iznosa naknade s dosadašnjih 100 na 225 eura mjesečno, s ciljem ubrzanja procesa isplate. Prema izjavi Tanje Žaje, v.d. ravnateljice Uprave za obitelj i socijalnu politiku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, država će djeci isplaćivati alimentaciju bez vremenskog ograničenja, dokle god postoje uvjeti.

Kontrola nad isplatama

Agencija za osiguranje radničkih tražbina će imati kontrolu nad svim računima i načinom korištenja sredstava kako bi se osiguralo da novac bude isplaćen onima kojima je najpotrebniji. Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu, istaknula je važnost ovog zakona koji osigurava primjereni standard života djece, sukladno UN-ovoj konvenciji o pravima djeteta.

Kazneni postupci za neplatiše

Za roditelje koji ne podmiruju svoje obveze, država će poduzeti kaznene postupke. Prošle godine prijavljeno je 547 osoba zbog povrede dužnosti uzdržavanja. Dr. sc. Lana Peto Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda RH, naglasila je važnost procesuiranja takvih slučajeva kako bi se osiguralo da roditelji preuzmu odgovornost.

Novi zakon bi trebao stupiti na snagu krajem godine, a idući tjedan ulazi u prvo čitanje u Saboru, gdje će zastupnici raspravljati o njegovim odredbama. Država je osigurala sredstva u proračunu kako bi se zakon mogao provesti i time pružila financijsku podršku djeci koja su u potrebi.