Dunav u porastu, u dio vikendica na Zelenom otoku je ušla voda

Trenutni vodostaj u Batini iznosi 575 cm, a dio vikendica već je pod vodom na najnižim dijelovima vikend-naselja. Na snazi su redovite mjere obrane od poplave. Prvi vrhunac vodenoga vala bi trebao proći, procjenjuje se, u ponedjeljak ujutro. Stanovnici vikend-naselja Zeleni otok, pomno prate zbivanja i pripremaju se za obranu od poplave.

Redovite mjere obrane od poplave nastupaju kada Dunav dostigne razinu od +500 centimetara, a pripremno je stanje na +300 centimetara. Izvanredne mjere proglašavaju se na +650 centimetara, dok je izvanredno stanje na +800 centimetara.

Unatoč prijetnji, stanovnici Zelenog otoka ne očajavaju, već marljivo rade na obrani od poplave, pripremajući se za moguće dodatne izazove koje donosi Dunav. Vrhunac drugog vodenog vala očekuje se početkom idućeg tjedna, a mještani strahuju od drugog vodenog vala koji bi trebao stići za desetak dana. Ove su se dane pribojavali mogućeg drugog vala iz Njemačke, no situacija se donekle stabilizirala.

Prognoze i očekivanja

Kada se Dunav povuče, očekuje se velika najezda komaraca, što predstavlja dodatnu prijetnju za stanovnike ovog područja. Hrvatski stručnjaci predviđaju da će vrhunac vodenog vala kod Batine nastupiti u noći s nedjelje na ponedjeljak, kada bi Dunav mogao dostići 600 centimetara.

“Na ove uobičajene visoke vodostaje koje imamo u ovo doba godine sad nam se poklopilo s ovim velikim oborinama u Bavarskoj. Ta će dva vala ići jedan za drugim, oni će se jednim dijelom malo poklopiti, očekujemo ili ovakve vodostaje ili nešto više, rekli su iz Hrvatskih voda.

Drugi vodeni val na Dunavu očekuje se za desetak dana, što izaziva dodatnu zabrinutost među mještanima.