Dva nova Canonova fotića

Canon Europe predstavlja dva vrlo brza fotoaparata visoke razlučivosti – jedan DSLR i jedan bez zrcala – namijenjena podizanju vještina fotografa entuzijasta na novu razinu. Canon ima fotoaparat za svakog korisnika – EOS 90D je brz i pouzdan DSLR s poznatim, robusnim tijelom, savršen za fotografe sportskih događaja i prirode. Za svakodnevicu tu je EOS M6 Mark II – kompaktan, a opet snažan fotoaparat bez zrcala koji nudi prekrasno oštre slike, što je pak idealno za fotografe u pokretu. Uz dva nova nedavno predstavljena Canonova objektiva RF ovi kvalitetni i brzi modeli predstavljaju unaprjeđenje Canonovih popularnih fotoaparata EOS 80D DSLR i EOS M6 bez zrcala kako bi entuzijastima ponudili kompletan izbor u cijelom portfelju.

Canonovim novim fotoaparatima EOS 90D i EOS M6 Mark II fotografi će moći snimiti i dijeliti najkraće i najljepše životne trenutke. Oba modela opremljena su Canonovom najnovijom generacijom procesora DIGIC 8 koji nudi veliku brzinu obrade, responzivnost i najnovije značajke iz svijeta fotografije i filmova. Munjevita brzina rada elektroničkog zatvarača od 1/16000 sekundi savršena je za snimanje objekata u pokretu, pa fotografi mogu biti sigurni da će dobro odraditi vremenski osjetljive scenarije snimanja. S tom brzinom zatvarača blenda se može još više otvoriti radi postizanja veće dubine polja čak i pri ambijentalnom osvjetljenju.

EOS 90D koji snima 10 sličica/s uz praćenje pomoću automatskog fokusiranja i 11 sličica/s u prikazu Live View savršen je za prirodnu ili sportsku fotografiju. Optičko tražilo smanjuje kašnjenje i omogućuje responzivnost koja je nužna pri snimanju prirode, primjerice ptica u letu, dok inteligentna funkcija omogućuje kompletan pregled kompozicije i postavki snimanja na zaslonu. Kad su objekti snimanja brzi i nepredvidljivi, ta velika brzina snimanja i rafalni način od 58 L JPEG-ova omogućuju fotografima da kontinuirano snimaju i tako naprave veći izbor slika. EOS 90D krasi i produljeno vrijeme trajanja baterije s do 1300 snimaka (standard CIPA) koji entuzijastima omogućuje cjelodnevno snimanje bez razmišljanja o ograničenjima baterije.

Model bez zrcala, EOS M6 Mark II, nudi kontinuiranu brzinu snimanja 14 sličica/s i zapanjujućih 30 sličica/s u rafalnom načinu rada s izlaznim formatom RAW. Oba načina dolaze s praćenjem automatskim fokusiranjem, a sve to u brzom i kompaktnom modelu koji jamči entuzijastima da će snimiti i neočekivane kadrove. Da bi fotografi imali najbolju priliku za snimanje spontane akcije, ovaj najnoviji Canonov fotoaparat bez zrcala ima podršku za UHS-II karticu s brzinom rafalnog snimanja od 80 L JPEG-ova. Uz to, obrubljivanjem fokusa kod oba modela omogućuje postizanje dubljeg polja kombiniranjem više snimaka u DPP-u.

Novi fotoaparati nude detaljne slike visoke kvalitete bez pomaka i artefakta zahvaljujući novom 32,5-megapikselnom APS-C CMOS senzoru koji postiže razine razlučivosti punog kadra uz dodatnu prednost dosega koji nudi APS-C format. U kombinaciji s procesorom DIGIC 8, oba netom predstavljena modela krase najnovije značajke iz linije EOS, što znači da fotografi imaju veći doseg, mogu više obrezivati i snimati detaljnije slike nego ikad prije. Taj procesor zaslužan je i za alate za korekciju objektiva uključujući digitalni alat za optimizaciju objektiva i korekciju loma koji omogućuju sjajne slike izravno s fotoaparata. Uz iznimnu kvalitetu sirovih slika i mogućnosti povezivanja preko Bluetootha i Wi-Fija, tvorci sadržaja mogu izravno dijeliti slike na društvenim medijima kako bi stvorili predivne sadržaje s lica mjesta. Za oštre i životne slike koje prikazuju prirodne izraze i pokrete Canon je u oba fotoaparata stavio rješenje za brzo i precizno praćenje očiju automatskim fokusiranjem. Kod modela EOS 90D to funkcionira u suradnji s 200 000-pikselnim RGB+IR mjernim senzorom s otkrivanjem bljeskanja koji nudi pouzdano prepoznavanje lica i veću kontrolu nad sveobuhvatnom ekspozicijom. Taj novi senzor postiže veću razlučivost čak i u performansama pri slabom osvjetljenju zahvaljujući velikoj ISO osjetljivosti od 100 – 25 600. Kao unaprjeđenje modela EOS M6, EOS M6 Mark II kad se koristi s objektivima s otvorom blende f/1.4 ili većim fokusira pri EV-5 da bi ponudio dobre snimke čak i kod osvjetljenja mjesečinom, a time i u zatvorenim prostorima te u sjeni.

EOS 90D i EOS M6 Mark II svestrani su fotoaparati za snimanje slika i videozapisa. Sposobni su za snimanje videozapisa u razlučivosti 4K zahvaljujući prikazu pod punim kutom montiranog objektiva i brzu Full HD razlučivost do 120 sličica/s, što fotografima entuzijastima nudi više mogućnosti snimanja – primjerice usporeno, obrezano ili u supervisokoj razlučivosti. Kod modela EOS 90D dostupna je i razlučivost 4K u obrezanom načinu rada, pa autori sadržaja mogu ponuditi široj publici istu izvrsnu kvalitetu slike. To pak znači da rukovatelji mogu čak i izdaleka napraviti videozapise visoke kvalitete, što je značajka koja će entuzijastima omogućiti snimanje zadivljujućeg filma u situacijama kada se ne mogu približiti akciji, primjerice na safariju.

Canonov sustav Dual Pixel CMOS automatskog fokusiranja dostupan je u načinima snimanja videozapisa Full HD i 4K te pokriva velik prostor (88 x 100 %), stvarajući glatko praćenje fokusa visokih performansi u filmovima radi stvaranja snimki profesionalnog izgleda. To prilikom snimanja objekata u pokretu osigurava oštre objekte i zamućenu pozadinu, dok praćenje očiju definira oči objekata radi oštrijih i dojmljivijih videozapisa.

Priključak za mikrofon omogućit će vlogerima i autorima sadržaja da koriste vanjski mikrofon kako bi postigli jasan i neiskrivljen zvuk, dok EOS 90D ima i priključak za slušalice, pa autori mogu bolje kontrolirati kvalitetu zvuka u videozapisima tijekom snimanja. Sve to daje dobre ulazne podatke kad je akcija udaljena i smanjuje vrijeme potrebno za uređivanje u postprodukciji jer snimatelji mogu upravljati razinama zvuka tijekom samog snimanja. Za snimanje filmova u pokretu prijenosni EOS M6 Mark II ima praktičan nagibni zaslon koji osigurava savršeno kadriranje i kad se radi o selfijima.

Ergonomski dizajn tih modela podržava glatko i poznato upravljanje radi napredne kontrole bilo kojeg stila fotografija. Kao najnoviji DLSR u liniji EOS, EOS 90D ima poznato no lakše tijelo s velikim držačem za bolje rukovanje i ravnotežu, osobito kad se koriste dugi objektivi savršeni za snimanje sportske i prirodoslovne fotografije. Uz dva višefunkcijska okretna gumba – uključujući jedan netom dodani multikontroler kakav se dosad mogao vidjeti samo na stražnjem dijelu fotoaparata iz profesionalne ponude – i gumba tipičnih za platformu EOS, obožavatelji fotografije koji žele unaprijediti svoje vještine mogu instinktivno i samopouzdano snimati uz veći izbor fokusnih točaka i lak pristup korisnim postavkama. EOS 90D opremljen je cijelim nizom prilagodljivih značajki koje se mogu koristiti za postizanje dosljednog izgleda i dojma fotografija i videozapisa. Njegov dodirni zaslon Vari-Angle dijagonale 7,7 cm nudi bolju vidljivost kompozicije slike bez obzira na to snima li se uz jarko osvjetljenje ili pod neobičnim kutom.

Kompaktna veličina uređaja EOS M6 Mark II omogućuje improvizacijski, „point and shoot“ stil fotografije koji se koristi kod snimanja spontanih trenutaka u pokretu. Funkcijski okretni gumb, glavni okretni gumb, prekidač za odabir između prilagodljivog automatskog fokusiranja i ručnog odabira fokusa te gumb za pokretanje automatskog fokusiranja intuitivno su smješteni radi bolje responzivnosti u brzim scenarijima snimanja. Uklonjivo tražilo podignuto je i poravnato po sredini kako bi se stvorio prostor i intuitivna ugodnost korištenja za uživljavanje u iskustvo snimanja, dok nagibni zaslon nudi kreativnije snimanje i neograničene mogućnosti izrade videozapisa.