Dvojica uhićena za ratni zločin u Bilju 1991.

foto: MB Press/Ilustracija

Policijski službenici Odjela ratnih zločina, Policijske uprave osječko-baranjske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku jučer su dovršili kriminalističko istraživanje vezano za ratni zločin 1991. u Bilju. Kazneno djelo su počinila tri pripadnika tzv. Teritorijalne obrane Darda, tada 41-godišnjak, 36-godišnjak i 19-godišnjak.

Zbog sumnje da su 1991. u Baranji ubili pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) te još dvojicu zlostavljali, osječko-baranjska policija uhitila je dvojicu osumnjičenika, a za trećim, koji je nedostupan, raspisana je potraga, izvijestila je policija.


Tereti ih se da su zarobili i fizički zlostavljali pripadnike ZNG RH, tada starih 32, 38 i 42 godine. Tereti ih se da su jednog pripadnika ZNG-a usmrtili, dok su preostalu dvojicu predali pripadnicima druge srpske paravojne formacije, a koji su nakon nekoliko dana pronađeni usmrćeni.

Zbog sumnje u kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika policija je osumnjičenike prijavila osječkom ŽDO-u, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja dvojica počinitelja su predana pritvorskom nadzorniku osječko-baranjske PU, dok je za jednim raspisana potraga s obzirom na to da se ne nalazi na području Hrvatske.

Temeljem naloga osječkog Županijskog suda obavljene su pretrage domova i drugih prostorija kojima se koriste osumnjičenici, u kojima je oduzeto šest lovačkih pušaka, dva pištolja, 422 komada raznog streljiva te razna dokumentacija i fotografije.


Protiv njih će biti pokrenuti prekršajni postupci, a potom i upravni postupci zbog trajnog oduzimanja oružja, navode u policiji.