EK: Države članice mogu koristiti proračunski deficit za borbu protiv koronavirusa

 Europska komisija je u petak predložila da se aktivira  odredba o odstupanju od proračunskih pravila kako bi se zemljama članicama omogućilo da adekvatno reagiraju na krizu uslijed pandemije Covida-19 i ublaže njezine ekonomske posljedice.

U samom Paktu o stabilnosti i rastu predviđena je mogućnost aktiviranja odredbe o odstupanju od pravila koja se inače primjenjuju u slučajevima izvanrednih okolnosti kao što je ova s pandemijom koronavirusom koji uzrokuje bolest Covid-19.

Pakt o stabilnosti i rastu osigurava fiskalnu disciplinu država članica, po kojem deficit proračuna opće države: ne smije prelaziti tri posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a.

“Danas predlažemo maksimalnu fleksibilnost u našim pravilima koja će omogućiti nacionalnim vladama da podrže sve – svoje zdravstvene sustave, osoblje i građane koji su teško pogođeni ovom krizom”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Komisija poziva Vijeće EU-a da što prije usvoji ovaj prijedlog koji će omogućiti državama članicama da odstupe od proračunskih pravila kako bi moglo učinkovitije odgovoriti na krizu.