EK: Osigurano više od pet milijardi doza cjepiva za sljedeće dvije godine

foto: pixabay

Europska unija osigurala je oko pet milijardi doza cjepiva protiv covida-19 za iduće dvije godine, rekao je povjerenik Europske komisije Margaritis Schinas u utorak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Schinas je istaknuo da se program cijepljenja u EU-u razvija unatoč ogromnim pritiscima koje stvara borba s pandemijom.

“Naš model društvenog uređenja stavljen je na kušnju, no ipak odolijeva, a program cijepljenja u cijelosti se razvija: osigurali smo više od pet milijardi doza za sljedeće dvije godine”, rekao je Komisijin povjerenik za promicanje europskog načina života.

“To su cjepiva koja su pouzdana, znanstveno provjerena i potvrđena od strane neovisnih tijela. Sada moramo uvjeriti sve one građane koji se nisu cijepili da to učine”, kazao je Schinas. 

“Zajedno moramo napraviti još taj zadnji korak i uspjet ćemo”, zaključio je Grk.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da je u trenutku kada se broj zaraženih povećava ključno osigurati učinkovite mjere, naglasivši da se to posebno odnosi na adekvatno provođenje kampanje cijepljenja.

“Moramo učiniti sve kako bismo se borili protiv dezinformacija i nesklonosti cijepljenju”, dodao je Michel.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je kako u Europskoj uniji trenutno postoje ogromne razlike u procijepljenosti.

“U nekim zemljama članicama jedva je 29 posto odraslog stanovništva cijepljeno, a u drugima više od 92 posto”, rekla je šefica EK-a i istaknula da “moramo bolje razumjeti zašto neki ljudi ne žele cjepivo”.

“Moramo informirati ljude, objasniti im zašto se trebaju cijepiti. U Europi imamo dovoljno cjepiva za sve”, zaključila je.

Rasprava u Europskom parlamentu bavila se zaključcima posljednjeg sastanka Europska vijeća, a osim pandemije u fokusu je bio i problem migrantske krize na bjeloruskoj granici te rast cijena energenata.