EP: Zastupnici traže zabranu korištenja divljih životinja u cirkusima

foto: pixabay

Potrebno je zabraniti korištenje divljih životinja u cirkusima u cijeloj EU, složili su se zastupnici u Europskom parlamentu raspravljajući o negativnim posljedicama po životinje i ljude koje proizlaze iz takve vrste “zabave”.

Eurozastupnici su u raspravi o mogućoj zabrani korištenja cirkuskih divljih životinja, na plenarnoj sjednici u četvrtak, bili složni u zahtjevu da se uvede zabrana na razini cijele Europske unije.

Michaela Šojdrová (EPP) navela je da je više od milijun građana EU-a potpisalo peticiju za zabranu. „Drago mi je da su 23 države članice (to pitanje) već riješile“, rekla je. 

Róża Thun und Hohenstein (Renew) istaknula je međutim da samo tri europske države (Grčka, Cipar i Malta) u potpunosti zabranjuju korištenje divljih životinja u cirkusima. 

Europski povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič smatra da se radi o etičkom pitanju. „Gdje zakonodavstvo nije usklađeno na razini Europske unije, države članice imaju mogućnosti da poduzmu nužne korake“, rekao je. 

Pozvao je države koje nemaju propisanu zabranu da slijede primjer onih koje su je uvele, ali bio je izričit da to ne bi trebalo zahtjevati na razini EU-a. 

Neprirodna ponašanja

Divlje životinje korištene u cirkusima nisu pripitomljene, već ukroćene, složili su se govornici. Dokazano je da se radi o za njih neprikladnom okruženju jer im cirkusi ne uspijevaju osigurati neke od najosnovnijih društvenih, prostornih i zdravstvenih zahtjeva.

Mogućnost prirodnog ponašanja ozbiljno im je ugrožena. Osim toga, obvezne su izvoditi brojna njima nesvojstvena ponašanja. Posljedično su dobrobit, zdravlje i reprodukcija životinja značajno smanjeni. 

„Zamisli da živiš u kavezu, vjerojatno rođen kao zatvorenik, ali osjećaš divljinu u sebi. Čezneš slobodno trčati ili plivati i spavati pod otvorenim nebom. Ali tvoj dnevni život ne izgleda tako. Tvoj dan je u milosti ljudi koji te drže u zarobljeništvu gdje moraš naučiti kako izbjeći bolne kazne“, rekla je Tilly Metz (Verts/ALE).

Većina zastupnika smatra da korištenje divljih životinja u cirkusima nema obrazovnu niti kulturnu vrijednost već, naprotiv, može negativno utjecati na javnu percepciju divljih životinja i poštovanje prema njima.

Nezakonita trgovina, krivolov, nesreće..

Jedno od brojnih pitanja su zdravstvene kontrole vezane za njihovo premještanje među državama. Studije pokazuju da provedba kontrola u pogledu zdravlja, trgovine i posjedovanja divljih cirkuskih životinja nije jednostavna. Zastupnici su spominjali i veći rizik prijenosa zoonoza. 

Također, korištenje ugroženih vrsta potkopava međunarodne napore kojima se želi zaustaviti nezakonita trgovina i krivolov. 

Budući da cirkusi mnogo vremena provode u pokretu te često mijenjaju nazive, teško je pratiti podatke o životima zaštićenih životinja uzgojenih u zatočeništvu. To olakšava nezakonitu trgovinu ugroženim vrstama i njihovim dijelovima unutar EU-a čime se ugrožava učinkovita provedba propisa o trgovini divljom faunom i florom.

Osim toga, korištenje divljih životinja u cirkusima često rezultira nesrećama koje uključuju krotitelje i druge cirkuske zaposlenike, ali i publiku. Nesreće se događaju uslijed devijantnog ponašanja prouzročenog lošim životnim uvjetima i stresom, naveli su europarlamentarci.

Zabranom bi se osiguralo da se izloženost rizicima nezakonite trgovine divljim vrstama i rizicima za javno zdravlje i sigurnost jednako ublaži u svim državama članicama, smatraju zastupnici.