Ericsson Nikola Tesla i FERIT osnivaju zajednički istraživački laboratorij

FOTO: OBŽ

Kvalitetno povezivanje znanosti i gospodarstva preduvjet je razvoja gospodarstva i društva općenito. Stoga su kompanija Ericsson Nikola Tesla i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku svoju dugogodišnju uspješnu znanstveno-istraživačku, razvojnu i obrazovnu suradnju podigli na još višu razinu. Naime, danas (6. srpnja 2023. godine) predsjednica Ericssona Nikole Tesle mr. sc. Gordana Kovačević i dekan FERIT-a prof. dr. sc. Tomislav Matić potpisali su Sporazum o suradnji na području informacijskih i komunikacijskih tehnologija te osnivanju zajedničkog istraživačkog laboratorija, ključnog mjesta za rad inovativnih stručnjaka na razvoju novih tehnologija.

Sporazum je potpisan u prostorijama Razvojno-istraživačkog centra kompanije Ericsson Nikola Tesla u Osijeku, koji je otvoren 21. rujna 2018. godine, a danas zapošljava više od 100 vrhunskih stručnjaka, softver dizajnera.

Mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, istaknula je kako će ovaj sporazum otvoriti brojne nove mogućnosti rada i razvoja. Naime, FERIT i Ericsson Nikola Tesla imaju dugogodišnju uspješnu znanstveno-istraživačku, razvojnu i obrazovnu suradnju, a ovaj Sporazum o suradnji intenzivirat će zajednička ulaganja u znanstveno-istraživačke projekte u području komunikacijskih tehnologija i analize podataka te osnažiti zajednički nastup na europskom i svjetskom istraživačkom prostoru. Kako bi se u zajedničkom radu tvrtka Ericsson Nikola Tesla još više približila  fakultetu, a dodatno studentima pokazali prisutnost i omogućili uključivanje u zajedničke projekte zajedno s Fakultetom, osnovan je istraživački laboratorij koji će se koristiti za istraživačke aktivnosti, a istraživačima će omogućit rad na razvoju najnovijih ICT tehnologija.

Naglasila je kako su iskustva pokazala da su ovakve prakse iznimno vrijedne i korisne te da bez znanosti nema razvoja tehnologije, a isto tako da bez naprednih tehnologija i partnerstva s lokalnom zajednicom nije moguće ostvariti gospodarski i društveni prosperitet.

Prof. dr. sc. Tomislav Matić, dekan FERIT-a, izrazio je zadovoljstvo ovakvim punovrijednim partnerstvom. – Suradnja FERIT-a i kompanije Ericsson Nikola Tesla traje već niz godina i našim je studentima omogućila pristup najaktualnijim tehnologijama, opremi i praktičnim znanjima u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Sporazumom koji je danas potpisan otvorene su mogućnosti dodatne suradnje na razvojno-istraživačkim projektima te je olakšan transfer znanja i tehnologija s Fakulteta u gospodarstvo i obratno, što je jedan od bitnih strateških ciljeva FERIT-a. Pristup najnovijim tehnologijama u području telekomunikacija i istraživačkom laboratoriju Ericssona Nikole Tesle, koji će biti na raspolaganju ne samo našim studentima već i znanstvenicima, svakako će biti bitna pretpostavka za osnaživanje znanstveno-istraživačkih kapaciteta te sinergiju u provedbi zajedničkih istraživanja.

Potpisivanje novog sporazuma kompanije Ericsson Nikola Tesla i FERIT-a pozdravili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin. 

foto: OBŽ

– Odluka tvrtke Ericsson Nikola Tesla da dođe u Osijek prije pet godina pokazala se izuzetno dobrom. Tada su, podsjećam, zapošljavali 22 osobe, a sada njih više od stotinu te su od tada do danas proširili svoje poslovanje, dijelom zahvaljujući suradnji s akademskom zajednicom, odnosno FERIT-om. Upravo je suradnja ključ daljnjeg napretka, zbog čega i Osječko-baranjska županija podržava različite razvojne projekte svih sastavnica osječkog Sveučilišta. Poznato je kako su Osijek i Osječko-baranjska županija postali središte IT događanja i poslovanja, čak i izvan Hrvatske, a mi, kao regionalna samouprava, uvijek ćemo biti podrška svim projektima koji budu stavljeni pred nas – kazao je župan Ivan Anušić.

Naglasio je da je ovo snažna poruka za budućnost i putokaz kako upotrebom suvremenih tehnologija možemo graditi dobre preduvjete za razvoj i daljnji gospodarski rast i napredak cijele županije.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin čestitao je kompaniji Ericsson Nikola Tesla i FERIT-u na potpisivanju ovog sporazuma te nastavku daljnje suradnje. – Znanstveno-obrazovne institucije, osim obrazovanja kadra, moraju sudjelovati u razvoju tehnologija za tvrtke s našeg područja, a ovo je sjajan primjer toga. Godinama se spominje „triple helix model“ suradnje tvrtki, znanstvene zajednice i lokalne samouprave, a na tim osnovama počiva i jedna od najvećih investicija u gradu Osijeku, ona tvrtke Jabil. Naime, u pregovorima s njima sudjelovali su Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, ali i znanstveno-obrazovna zajednica, prije svega FERIT i Elektrotehnička i prometna škola Osijek te smo zahvaljujući toj suradnji došli do odličnih rezultata – rekao je.

Nakon potpisivanja sporazuma i prigodnih obraćanja, predstavnici Ericssona Nikole Tesle pokazali su zajednički istraživački laboratorij te demonstrirali najnovije tehnologije na kojima radi osječki razvojno-istraživački centar. Rješenje koje je demonstrirano kombinira tehnologiju virtualne stvarnosti (VR), digitalnog blizanca (Digital Twin), internetske platforme za povezivanje interneta stvari (IoT) te ENT rješenja za pametno upravljanje energetskim resursima. Korisnicima omogućava da putem VR uređaja pristupe virtualnoj verziji stvarne prostorije koja je povezana s fizičkim senzorima koji se nalaze u toj prostoriji.