EU digitalna zdravstvena putovnica je ključni korak u digitalizaciji zdravstvenih sustava

foto: CanvaPro

U organizaciji Razvojne agencije Šibensko-kninske županije u Šibeniku je održana konferencija na temu zdravstva u Hrvatskoj. Sudionici su razgovarali o razvoju zdravstvenog sustava, objedinjavanju zdravstvenih usluga, primjeni novih tehnologija i mogućnostima financiranja projekata u zdravstvu. Na konferenciji je uz gradonačelnika Šibenika Željka Burića i ostale stručnjake, sudjelovao i zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji je govorio o važnosti zdravstva te je predstavio glavne elemente EU digitalne zdravstvene putovnice, zakonodavnog akta na kojem kao izvjestitelj Europskog parlamenta trenutno radi.

„Europskih građani učestalo prelaze nacionalne granice radi posla, studija ili putovanja. Kako bi se olakšala razmjena zdravstvenih podataka, cilj je da građani mogu pristupiti svojim zdravstvenim podacima u digitalnom formatu koji je prepoznat i prihvaćen u cijeloj Uniji. Komisija je stoga predložila zakon kojim se nastoji osigurati bolja integracija i razmjena zdravstvenih podataka unutar EU-a, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete zdravstvene skrbi i poticanja inovacija u zdravstvu. Digitalizacija zdravstva donijet će mnoge koristi, posebno pacijentima, ali i istraživačima te tijelima koja utječu na zdravstvene politike“, istaknuo je zastupnik Sokol.

„Svaki građanin će samostalno i besplatno moći pristupiti svojim zdravstvenim podacima u elektroničkom obliku putem računala ili mobitela te podijeliti svoje zdravstvene podatke s liječnicima u svojoj zemlji, ali i u drugim državama članicama. Moći će dodavati podatke, ispravljati pogreške, ograničiti pristup drugih osoba svojim podacima, ali i dobiti informacije o tome kako se i u koju svrhu ti podaci koriste. Također, predviđeno je da se pod strogim uvjetima istraživačima omogući pristup velikim količinama kvalitetnih zdravstvenih podataka da bi što bolje razumjeli razne bolesti. To je ključno za razvoj novih načina liječenja i medicinskih proizvoda kojima se spašavaju životi te za omogućavanje boljeg pristupa zdravstvenoj skrbi svim građanima“, zaključio je Sokol.