EU od proizvođača mobitela traži jednostavniju zamjenu baterija

Europska unija već je uspjela “progurati” odredbu po kojoj će svi proizvođači pametnih telefona morati ponuditi univerzalni punjač za svoje uređaje, a sad želi omogućiti i jednostavniju zamjenu baterija, što korisnici zagovaraju poduže vrijeme.

Zapravo, to “poduže vrijeme” jest posljednjih nekoliko godina, koliko proizvođači ne nude mogućnost samostalnog mijenjanja baterija. Potez je to kojim se želi potaknuti što brža promjena uređaja, na kojem je baterija upravo komponenta čiji vijek najbrže “iščezne”. Ali, kad bi se ona mogla mijenjati, uređaji bi dobili u globalu više od “života”.

Dakle, ono što Europska unija želi jest prisiliti proizvođače da omogućavaju zamjenjive baterije na svojim uređajima, što im se sigurno neće svidjeti, ali odredba je to koja će se zato svidjeti većini vlasnika pametnih telefona. Također, nije to sve, baterije koje bi bile zamijenjene, reciklirale bi se, tako da cijeli potez ima i ekološku komponentu.

Zasad su ovo samo neslužbene informacije, do kojih je došao nizozemski financijski news portal Het Financieele Dagblad, ali navodi da su izvori relevantni. Ukoliko se pokažu točnima, bit će to novi dokaz progresivnosti Europske unije kao takve. Iako ti potezi kratkoročno mogu utjecati na ukupne prihode i sami tehnološki razvoj, dugoročno su svakako korak ili više njih prema naprijed.

Uostalom, dugo se vjerovalo da spomenuti univerzalni punjači neće postati stvarnost, ali jesu. Epilog je to borbe koja u Bruxellesu traje već punih deset godina, a intenzivirala se s novim sazivom Europskog parlamenta koji je pokazao odlučnost u svom zahtjevu za žurnom standardizacijom punjača.

Rezoluciju je potpisalo dvadesetak zastupnika iz svih važnijih grupacija, a među njima je i Tomislav Sokol kao jedini od hrvatskih članova nadležnog Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Na rezoluciji je radila i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan. Založila se za uvođenje jedinstvenog punjača koji bi građanima donio uštede i do 300 kuna po uređaju.

Procjenjuje se kako na tržištima država članica EU postoji više od 500 milijuna pametnih telefona, tableta i sličnih uređaja koje je, prije nego što je Europska komisija započela s dobrovoljnim procesom ujednačavanja, punilo tridesetak vrsta različitih punjača. Samo na račun toga u Europi se godišnje generiralo više od 51.000 tona elektroničkog otpada. Budući da se s godinama povećava broj, ali i brzina mijenjanja različitih uređaja po korisniku, jedinstveni punjač važan je korak i prema ostvarivanju ambicioznih ciljeva zelene ekonomije i kružnog gospodarstva.