EU uvela regulativu – Akt o digitalnim uslugama (DSA)

FOTO:Pixabay

Velike internetske kompanije moraju u Europskoj uniji, pod prijetnjom velikih kazni, poštovati stroža pravila o transparentnosti i borbi protiv ilegalnog sadržaja po odredbama novog zakona kakav ne postoji nigdje drugdje u svijetu. Tvrtke na koje će se zakon odnositi bit će službeno određene 6. rujna i imat će rok od šest mjeseci da se usklade s novim obvezama.

Akt o digitalnim uslugama (DSA) odnosi se na 19 najvećih društvenih mreža, internetskih trgovina i pretraživača interneta, među kojima su Google, YouTube, Amazon, Facebook, Instagram, X (bivši Twitter) i TikTok.

Te tvrtke, koje imaju svaka više od 45 milijuna aktivnih korisnika u Europskoj uniji, moraju poštovati nova pravila o borbi protiv dezinformacija, govora mržnje na internetu, dječje pornografije i krivotvorene robe i to pod nadzorom Europske komisije. Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton ocijenio je da je 25. kolovoza “velika prekretnica”.

“Korisnici interneta odsad će uživati veću zaštitu, ali i kontrolu i imat će veći izbor”, istaknuo je u objavi na platformi X, dodajući da Akt o digitalnim uslugama ima za cilj i “zaštitu slobode izražavanja nasuprot arbitrarnim odlukama”.

“Moje službe i ja osobno bit ćemo jako, jako strogi provjeravajući poštuju li platforme DSA”, obećao je Breton.

Za kršenje novih pravila prijete kazne koje mogu iznositi do šest posto globalnog prometa grupe te, u slučaju opetovanih teških kršenja, privremenu zabranu rada na području EU-a. Platforme moraju korisnicima ponuditi alat kojim će lako signalizirati na nezakonit sadržaj, kako ga definiraju nacionalni ili europski zakoni, i brzo ga ukloniti. Moraju se podvrći godišnjoj neovisnoj reviziji koja će utvrditi poštuju li obveze.

Akt donosi nove obveze o praćenju poslovnih korisnika u internetskim trgovinama kako bi se olakšala identifikacija prodavača nezakonite robe. Njihovi algoritmi su pod nadzorom: platforme moraju objasniti kako funkcioniraju njihovi sustavi za preporuke i ponuditi alternative bez personaliziranosti. Kad je riječ o oglašavanju, DSA zabranjuje ciljanje maloljetnika i objavu oglasa na osnovi osjetljivih podataka kao što su religija, spolna orijentacija-

Nekoliko internetskih divova već je najavilo uvođenje promjena kako bi se uskladili s novim pravilima prije njihova stupanja na snagu u petak. Stotinjak zaposlenika Europske komisije nadzirat će provedbu Akta o digitalnim uslugama. Akt o digitalnim uslugama, kao i Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR) iz 2016., mogli bi postati referentni za cijeli svijet jer mnoge vlade nastoje regulirati probleme koji su se pojavili na internetu.