Europsko tržište nosivih uređaja poraslo 28,5 posto

foto:PIXABAY

Europsko tržište nosivih uređaja poraslo je 28,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi IDC u posljednjem izvješću i dodaje kako se radi o 21,2 milijuna isporučenih uređaja diljem Starog kontinenta.

Riječ je o drugom kvartalu i on nudi razloge za optimizam jer u trenucima pandemije koronavirusa, ljudi nisu odustali od ulaganja u pametne narukvice, satove te ostale nosive uređaje koji im mogu pomoću u svakodnevici, ponajprije ukoliko žele pratiti zdravstvenu situaciju, rekreirati se ili općenito lakše fokusirati na dan pred sobom.

Ono što posebno raduje jest činjenica da se rast odvio u trenucima narušene mogućnosti proizvodnog lanca pa je tako u Zapadnoj Europi zabilježen skok od 24,6 posto u odnosu na drugi kvartal prošle godine. Iz IDC-a navode kako su Olimpijske igre poveći razlog za tako nešto.

Osnovni nosivi uređaji u tom smislu porasli su za 21,2 posto, što uključuje i slušalice te pametne naočale, dok su pametni nosivi uređaji porasli za 39,7 posto, što ponajprije podrazumijeva pametne satove.

U središnjoj i istočnoj Europi bilježi se godišnji rast od 40,6 posto, od čega osnovni nosivi uređaji bilježe 38,4 posto rasta, a pametni 60,3 posto rasta.

Temeljem ovih brojki, IDC prognozira da će u 2025. nosivi uređaji dosegnuti 170 milijuna isporuka u Europi te da će time zabilježiti rast od 13,2 posto u periodu od pet godina.

Kad pogledamo kompletno tržište nosivih uređaja, pametni satovi čine 29,8 posto s isporukama 6,3 milijuna uređaja, što je rast od 54 posto. Apple je uvjerljivo prvi i rastao je 131 posto na godišnjoj razini, ponajprije zbog sniženih cijena za Watch Series 3, povećanu potražnju za Watch SE i nadogradnje sa Series 4 i 5 na Series 6.

Istovremeno, Huawei je postao lider u smislu osnovnih isporuka satova s rastom od 74,3 posto i to ponajprije popularnosti koju bilježi u Njemačkoj i Poljskoj. Garmin je na trećem mjestu s Vivoactive kolekcijom koja je osigurala da potražnja bude zadovoljena.

Pametne naočale su porasle za 8012,8 posto zbog povećanog interesa kupaca za brendovima kao Bose i Razer, a u IDC-u prognoziraju da će rast biti nastavljen i kroz nadolazeći period zbog Ray-Ban Facebook pametnih naočala.

Slušalice su dosegle 11,6 milijuna isporuka i čine 54,8 posto udjela, od čega su one “istinski bežične” najtraženije. Apple je prvi po udjelu, a slijede JBL i Xiaomi…