Nekad sirotinjska hrana, rekli bi mnogi, a danas povlastica bogatih. Kilogram čvaraka u trgovini košta i do 30 eura
Topljeni komadići svinjske slanine – čvarci, nekada su se bacali nakon kolinja ili davali svinjama, a danas se cijene kreću od 20 do 30 eura po kilogramu.
Tradicionalno, čvarci se pripremaju kuhanjem komadića slanine i masnog svinjskog tkiva u metalnom kotlu.
Otprilike 30 kilograma masnoće je potrebno da se dobije 5 kilograma čvaraka.
Danas su čvarci u vrhu baranjskih i slavonskih tradicijskih specijaliteta. Kvalitetna slanina, znanje i iskustvo su potrebni kako bi dobili fine čvarke.
“Bitno je pogoditi trenutak, ako hoćete dobru mast imati ispadne lošiji čvarak, ako hoćete dobar čvarak ispadne lošija mast, kad uspijete izbalansirati te dvije stvari da pogodite onda dobijete i jedno i drugo dobro”, pojašnjava kulinarski chef Željko Turalija za RTL.
Netko voli malo masnije, a netko čvarke tanke kao čips, ali važno je da budu hrskavi i lijepe zlatno žute boje.
Ako želite vidjeti kako to rade naši Baranjci u subotu, 30. studenog se u Karancu održava Zimski vašar i Čvarakfest. Natjecanje je u topljenju čvaraka, a pobjednik osvaja titulu ČVARAK MAJSTORA.