Facebook lansirao aplikaciju CatchUp za audio pozive

Facebookova interna grupa NPE Team, koja djeluje unutar odjela istraživanja i razvoja (R&D), kreirala je novu aplikaciju nazvanu CatchUp. Ona olakšava prijateljima i obitelji u Sjedinjenim Američkim Državama koordinirati telefonske pozive ili organizirati pozive u kojima sudjeluje do osam osoba.

Iako u ovom trenutku postoji više aplikacija ove vrste, CatchUp se ističe po tome što nudi isključivo audio mogućnosti. Dakle, ne pokušava se nametnuti kao aplikacija za video pozive. Ujedno, ova aplikacija obavještava kad su korisnici dostupni, pa ih zainteresirani mogu nazvati.

Zanimljivost je da CatchUp ne zahtijeva Facebook korisnički račun, već samo pristup telefonskom imenu na mobilnom uređaju. Samim time, funkcionira kao klasična mogućnost pozivanja ljudi s kontakt liste, no iznimka je ta da korisnik treba biti spojen na internet.

Vidljivo je već na prvi pogled da CatchUp pronalazi inspiraciju u Houseparty aplikaciji, koja također omogućava vidljivost onih koji su dostupni za video pozive. Odnosno, kod CatchUpa, za audio pozive. Samo, dok Houseparty ima notifikaciju koja označava dostupne korisnike s “here” (hrv. ovdje), CatchUp ih označava s “Ready to Talk” (hrv. spreman za razgovor).

“Ovime smo željeli potaknuti ljude na telefonske pozive. Smatramo da se njih slabije koristi jer nitko ne zna kad je druga osoba dostupna. Na ovaj način, to se može vidjeti pa je lakše uspostaviti kontakt. Svjesni smo da video pozivi doživljavaju uzlet, ali klasični telefonski pozivi često se čine prigodnijima, posebno jer ne vežu osobu uz zaslon uređaja s kojeg komuniciraju”, pojasnili su svoje motive za kreiranje aplikacije u Facebooku.

Nakon što prođe određeni period testiranja aplikacije u SAD-u, Facebook bi je mogao plasirati globalnije. Normalno, ako se kod Amerikanaca pokaže interes za njom…