Facebook zasad neće uvoditi reklame u WhatsApp

Glasine da će Facebook krenuti s monetizacijm WhatsAppa krenule su krajem 2018. i činilo se da trenutak uvođenja oglasa na popularnu platformu za razmjenu poruka samo što nije došao. No, zbio se zaokret i Facebook zasad odustaje od njih na WhatsAppu, što ne znači da se lideri kompanije jednog dana neće predomisliti.

Nije poznat razlog odustajanja od oglasa, ali pretpostavlja se da su u Facebooku odvagnuli i zaključili da je reputacija bitnija od onoga što bi se u teoriji moglo zaraditi. Poanta WhatsAppa od samog početka jest u tome što na njemu nema oglasa i ako bi odjednom preplavili aplikaciju, izgledno je da bi se korisnici masovno počeli seliti na konkurentske aplikacije. Stoga, izgledno je i da bi Facebook s oglasima više izgubio no dobio.

Naravno, sve ovo ne znači da Facebook neće monetizirati WhatsApp, ovo samo znači da će načini biti manje nasilni. Dakle, brendovi će se moći obraćati publici i postojat će svojevrsno oglašavanje, no podosta drugačije od onoga na koje smo navikli. Jer, svoje telefonske brojeve korisnici će ostavljati svjesno i u svakom trenutku moći će se povući s liste onih koji primaju oglase. Nešto slično podosta dugo ima Viber, a i SMS interakcija brendova s korisnicima nije neuobičajena, dapače.

Dakle, rješenja postoje i naivno je očekivati da se otpočetka nije mislilo na taj način u Facebooku. Naime, teško da bi se platile 22 milijarde američkih dolara u 2014. za kupnju WhatsAppa da nije postojao plan kako vratiti taj novac te ga potom nastaviti gomilati zahvaljujući “zlatnoj koki”.

Problem za Facebook postoji u činjenici da je obećao prethodnim vlasnicima da neće dirati u njihovu politiku po pitanju neoglašavanja, a to obećanje stiglo je i u javnost, što znači da bi uistinu djelovalo loše za imidž učiniti suprotno. Posebno u ovoj situaciji kad Facebook uživa najmanje povjerenja među korisnicima društvenih mreža…