Gajdaši i strašne buše ovoga su vikenda pohodili Draž, Gajić, Topolje i Duboševicu

foto: Dubravko Franjin

Pokladni program u Baranji ulazi u samu završnicu, a ove je godine ponovno pružio sadržaj u kojemu je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Od maskenbala, koncerata, pokladnih povorki i jahanja koji će u utorak, 13. veljače paljenjem ulica uz vino i grah obilježiti kraj pokladnog programa.

Sve je započelo izuzetno posjećenom konferencijom u Muzeju Slavonije u Osijeku i panel diskusijom “Gajde u Hrvatskoj i Europi” koja je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Hrvatske turističke zajednice. Eminentni gosti iz Hrvatske i drugih europskih zemalja raspravljali o položaju gajdaša i gajdi.

Crkva sv. Petra i Pavla u Topolju bila je premala za sve glazbene sladokusce. Cjelovečernji gajdaški gala koncert održan u najstarijoj crkvi u Baranji pronosio je zvukove i kulturu hrvatskih, mađarskih, bugarskih, francuskih, škotskih i makedonskih gajdi.

Misija tjeranja zlih zimskih duhova bila je i više nego uspješna. Gajdaši, lipe i strašne buše pohodili su Draž, Gajić, Duboševicu i Topolje.

foto: Dubravko Franjin

Glavna povorka održana je u subotu kada su buše krenule u pohod po Dražu i Gajiću, gdje su posjetile kuću pokojnog baranjskog gajdaša Marka Drventića Mikulaša.

Prema običaju, povorka staje na ulici kada ispred kuće domaćin ponudi tradicionalne baranjske delicije koje se potom moraju degustirati uz neizostavno vino i rakiju. Nakon nekoliko stanica s podosta kilometara u nogama nije lako, posebno ispod maske, rekao je viši savjetnik u Turističkoj zajednici Osječko-baranjske županije Mislav Matišić:

Ovo su dani kada širimo tradiciju i kulturnu baštinu koje teku našim baranjskim ulicama i šorovima. Kako biste znali tko ste, morate poznavati svoje korijene. Baranja je srećom u nesreći, izolirana između planine i granice sačuvala svoje običaje. Među njima i buše, poklade, fašange i to jednostavno morate doživjeti. Ovo je jedinstveni običaj tjeranja zime i onaj tko je barem jednom obukao kostim i stavio masku buše zna o čemu govorim. Tih nekoliko dana u godini stavite masku i možete što želite, a nakon toga – korizma.

Prema znanstvenim istraživanjima glava je ispod maske na vrlo visokoj temperaturi, između 60 – 70 stupnjeva. Kad krene povorka, lako je. Međutim, poslije nekoliko kilometara, kada morate kušati sve te blagodati baranjske zemlje i ruku čovječjih nije lako, posebno kada je južina kao ovih dana, rekao je Matišić koji se ispod maske buše predstavio kao Vrabac.

Ovih dana njegujemo pokladu tradiciju i čuvamo kulturnu baštinu naše Baranje. Baranjske buše imaju zadatak otjerati zimu. I ove godine smo uspjeli, kao što vidite možda malo i pretjerali. Južina je jaka. Ovo je jako važno i svake se godine mora odraditi kako treba, a uz pjesmu, ples i naše Baranjce sve je lakše, rekao je direktor Turističke zajednice Općine Draž Filip Golubov sudjelujući i ove godine u pokladnoj povorci kao promotor kulturne baštine ovoga kraja.

Pokladni program završava u utorak 13. veljače podnevnom povorkom u Topolju, potom pokladnim jahanjem te povorkom zaprega i jahača kroz Draž i Gajić te konačno simboličnim paljenjem ulica uz grah i vino u Staroj školi u Dražu.

foto: Dubravko Franjin
foto: Dubravko Franjin
foto: Dubravko Franjin