Gazde najvećih društvenih mreža na svijetu u godinu dana pandemije povećali bogatstvo za 70 milijardi dolara

foto: pixabay

Milijarderi koji su se obogatili na društvenim mrežama nastavljaju rušiti rekorde, što kroz brojke potvrđuje Buy Shares. Tijekom pandemije koronavirusa, Mark Zuckerberg, Zhang Yiming i Dustin Moskowitz dodali su 70 milijardi američkih dolara na svoje račune.

Ujedno, vrijednost im je porasla na ukupnih 150 milijardi dolara. Naravno, ponajveći dio u toj priči “otpada” na Zuckerberga, osnivača i prvog čovjeka Facebooka. Njegovo bogatstvo je poraslo za 77 posto ili za 42,8 milijardi dolara, a njegova ukupna vrijednost iznosi 97 milijardi dolara.

Ujedno, njegov Facebook kao peta najveća tehnološka kompanija na svijetu zabilježila je izniman rast kroz prošlu godinu. Riječ je o 22 posto ili 86 milijardi dolara, od čega je neto dobit 29,1 milijardu dolara. Kao dodatak pozitivnoj priči jest 12 posto novih korisnika, što znači da ih Facebook ima više od 2,8 milijardi.

Zhang Yiming i njegov TikTok također su uživali tijekom prošle godine jer bogatstvo mu je poraslo za 120 posto, na 35,6 milijardi dolara. Također, TikTok ima 39 posto više korisnika nego prije pandemije, a riječ je o njih 689 milijuna diljem svijeta.

Na kraju, Moskovitz. On je sunosnivač Facebooka pa s rastom te mreže, raste i on. Njegova neto vrijednost porasla je za 91 posto prošle godine, na 17,8 milijardi dolara. Iako od 2008. nije direktno u Facebooku, ima dva posto udjela. Ali, primarni posao mu je Asana, kojoj je također suosnivač.

Odlično je prošle godine prošao i Pavel Durov, osnivač i vlasnik Telegrama. Njegovo bogatstvo je doseglo 17,2 milijarde dolara. A još jednom suosnivaču Facebooka, Pavelu Saverinu, bogatstvo je stiglo do 14,6 milijardi dolara.

Zanimljivo, Durova nazivaju ruskim Zuckerbergom jer uz Telegram ima i najveću društvenu mrežu u Rusiji – Vkontakte. Također, poznat je po jako preciznim ulaganjima jer praktički uvijek se pokažu dobitnima.