GO SDP Beli Manastir predlaže uvođenje besplatnog vrtića u Belom Manastiru

foto: OBŽ

Gradski odbor SDP Beli Manastir predložio je na jučerašnjoj 19. sjednici Gradskog vijeća u Belom Manastiru ukidanje participacije roditelja u cijeni vrtića za svu upisanu djecu. Vladajući nisu podržali ovaj prijedlog. Vlada RH nedavno je donijela odluku o sufinanciranju vrtića za pedagošku godinu 2023./2024. godinu a odluka Vlade može se pronaći na sljedećem linku: Odluka Vlade RH.

Priopćenje Gradskog odbora SDP-a Beli Manastir prenosimo u cijelosti:

Predlažemo ukidanje participacije roditelja u cijeni vrtića za svu upisanu djecu. Ovo je jedna od ključnih demografskih mjera za koju aktualna vlast (HDZ) nije imala sluha. Ne smije se više promatrati pad broja stanovnika kao da je to nešto što se eto, događa. Grad Beli Manastir je temeljem popisa stanovništva iz 2021. sa svojih 7.973 stanovnika spao na to da je postao najmanji grad u Osječko-baranjskoj županiji, manji čak i od Donjeg Miholjca te grad s najvećim postotnim padom stanovništva (20%) u cijeloj županiji čime se sveo na razinu grada s NAJGORIM demografskim stanjem.
Iako se i ranije moglo i moralo iznaći financijskih sredstava za provođenje ovakve odluke, ovo je posljednji trenutak za to. Posebno sada, kada je Odlukom Vlade RH (Odluka o dodjeli sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića za pedagošku godinu 2023./2024. od 27. rujna 2023. godine) Grad Beli Manastir dobio sufinanciranje ukupnog troška vrtića u iznosu od 37,5%, odnosno 393.711 eura, dok vrtić na ime participacije roditelja godišnje naplati nešto više od 100.000 eura. Stoga je jasno da novaca ima i više nego dovoljno te da nema apsolutno nikakvog razloga da se ova demografska mjera u Belom Manastiru ne provede odmah i bez odgode.
Nastavi li Beli Manastir ovim demografskim smjerom kroz par desetaka godina možemo očekivati osnivanje Udruge bivših pustaraša pustare Beli Manastir koji će svjedočiti kako je nekada na ovom prostoru postojao grad, a samo najstariji među njima će se sjećati kako je taj grad nekada imao čak i prigradska naselja. Svi zajedno moramo spriječiti daljnje srljanje u demografsku propast i promijeniti demografski smjer grada.