Godina je 2020. a laptopi i dalje imaju 1MP kamere

foto:pixabay

Pametni telefoni na tržištu se izdvajaju po moćnim kamerama i proizvođači su to shvatili, zbog čega je poprilično nejasno da u 2020. još uvijek postoje prijenosna računala s kamerama od svega 1MP! Da, dobro ste pročitali. I proizvođači to ne misle promijeniti tako brzo.

Nije to nimalo ugodna situacija za korisnika, posebno onog koji kupi moćno računalo s 4K UHD zaslonom, desetom generacijom Intelova procesora, moćnom Nvidia GeForce grafikom… i onda shvati da web kamera djeluje kao da smo još uvijek u devedesetima prošlog stoljeća. Jasno, postavlja se pitanje zašto jedino kamere ne napreduju dok sve drugo na laptopima itekako ide prema naprijed.

Dapače, neki su proizvođači kao Asus potpuno izostavili web kamere sa svojih laptopa. Zašto je to tako, za Notebookcheck odgovor su ponudili velikani – Dell i AMD.

“Korisnici ne kupuju naše uređaje zbog kamera”, glasio je odgovor i ima logike.

Naime, pametni telefoni s lošim kamerama ne mogu proći, njima se pridaje mnogo važnosti. Ali, kod laptopa korisnici je rijetko koriste i ne zamaraju se (ne)kvalitetom slike. Zapravo, koriste ih rijetki za video pozive, ali većinom se sve vezano uz potrebu korištenja kamera obavlja pametnim telefonima.

Zapravo, najbolje je da se svi koji čitaju ovaj tekst sami zapitaju, bi li im bilo draže kad bi proizvođači dodali više radne memorije i veće SSD diskove na laptope ili ponudili bolju kameru. Većina će odgovoriti da su im radna memorija i veći kapacitet diskova svakako bitniji, bez sumnje.

No, nekako se ipak čini kao svojevrsna prevara kupiti Surface Laptop 3 15 za osjetno više od deset tisuća kuna, a s njim potom stigne kamera od 720p, koja djeluje mutno i nedostojno uređaja na kojem se nalazi. Jednostavno, čini se da proizvođači idu linijom manjeg otpora do te mjere da pomalo i vrijeđaju korisnike.

Ali, s druge strane, prodaja ne pati, niti zajednica toliko plače za web kamerama. Dapače, rijetko ih se uopće spominje u kontekstu prijenosnih računala.