Google Assistant će moći čitati internet članke na glas na 42 jezika

Google Assistant bi napokon mogao biti planetarno popularan jer uskoro bi trebao čitati tekstove na 42 različita jezika! Barem je tako na CES sajmu u Las Vegasu najavio Google.

Iako nije novitet da Google Assistant čita tekstove, Google tvrdi da je taj detalj poboljšan i radi jednako dobro na sva 42 jezika. Sve što korisnik treba jest kazati “Hey Google, read this”. Dakle, hrvatski još nije podržan, ali u budućnosti bismo možda mogli imati situaciju u kojoj kažemo “Hej Google, pročitaj ovo” i Google Assistant će reagirati. Promjene vrijede za Android pametne telefone, a uskoro bi mogle i za Home te Smart Displays.

Kad se pridoda ovome i činjenica da je nedavno Google najavio Google Assistant u 11 različitih glasovnih varijacija te u nekoliko boja, sve skupa ispada još i bolje.

Možda se nekome čini da to nisu neke promjene, ali po predstavljanju 2016., Google Assistant dobio je jedan jedini glas i davala ga je Holly, da bi 2017. stigao i muški glas. Amerikanci su 2018. dobili dodatnih šest glasova, a prošle godine još dva. Svijet je sve to mogao samo promatrati, no čini se da polako sustiže prilike u Googleovoj matičnoj zemlji. Zanimljivost je da jedan glas daje ni manje ni više nego uspješni glazbenik John Legend, što svakako korisnicima daje dodatnu motivaciju okrenuti se Assistantu, posebno ukoliko su fanovi tog glazbenika.

Ono čime se Google posebno hvali kad je riječ o Assistantu, jest njegova umjetna inteligencija, odnosno, sposobnost učenja i prilagodbe. Na testovima koje je proveo ZDNet, odgovorio je na 92,9 posto pitanja točno, dok je Siri bila na 83,1 posto, Alexa na 79,8 posto…

Ujedno, kad se radi o čitanju tekstova s uređaja, za što korisnici moraju dati posebno dopuštenje Google Assistantu, sklopljeno je partnerstvo s nekoliko velikih kompanija, među kojima je JFK Airport, a radi se i s Mercy Corps.

Za kraj, ono što vjerojatno mnoge zanima jest može li Google Assistant prevoditi tekst koji čita. Ne još. Naime, trenutno je ta mogućnost dostupna samo za Google Home Smart Display, ali uskoro će biti i na pametnim telefonima. Kao i mogućnost automatskog “skrolanja” po tekstu te posebno označavanje riječi. Točni datumi noviteta nisu poznati, ali jasno je da Googleova umjetna inteligencija napreduje velikom brzinom i donijet će iznimne pomake prema naprijed.