Google najavio brisanje više osobnih podataka iz rezultata pretrage

Google je najavio da će brisati više osobnih podataka iz rezultata pretrage kako bi onemogućio pronalazak nečije fizičke adrese, telefonskog broja ili lozinki. Do ove najave, uklanjalo se isključivo one informacije koje bi mogle dovesti do krađe identiteta ili novca.

Ali, stvari se mijenjaju osjetno na bolje pa su svi slobodni zatražiti uklanjanje određenih informacija, koje smatraju preosobnima ili preosjetljivima da bi bile u pretragama, a da se tiču detalja preko kojih je moguće narušiti im privatni život.

“Internet konstantno prolazi evoluciju i ako bismo u našim rezultatima pretraga nudili nečiji broj telefona ili fizičku adresu, to bi moglo biti opasno”, naglasili su iz Googlea pa naveli koje osobne informacije više neće prikazivati:

“Osobni dokumenti kao osobne iskaznice, vozačke dozvole, osiguranje, porezne informacije, brojevi bankovnih računa i kreditnih kartica, fotografije ručno kreiranih potpisa, fotografije osobnih dokumenata, povijest bolesti, kontakt informacije, povjerljivi podaci za prijavu…”

Uz to, uklanjat će se i eventualne osobne fotografije, koje mogu biti eksplicitne ili na njima mogu biti osobe uz koje se netko ne želi (više) vezati. Naravno, uklanjat će se i fotografije djece, što je prioritet.

Ponovno, ovako nešto motivirano je situacijom u Europskoj uniji, koja je iznimno stroga po pitanju zaštite privatnosti građana u online prostoru. Google je, stoga, iskoristio takvu situaciju pa odlučio načiniti ozbiljnije promjene na globalnoj razini, koje svakako treba pozdraviti.

Naravno, ostaje pitanje bi li posegnuo za njima da u Europi nije ta američka kompanija u vlasništvu Alphabeta morala platiti milijarde i milijarde američkih dolara kazni zbog nepoštivanja raznih regulativa, pravila, ali i zakona. U konačnici, najbitnije je da su promjene stigle…