Google najavio Chrome Lite Pages

foto:pixabay

Google ja najavio novu mogućnost pod nazivom Lite Pages, kojima se namjerava ubrzati “podizanje” HTTPS stranica na uređajima s Android mobilnim operativnim sustavom i Chrome internetskim preglednikom.

Ovaj novitet pridodat će se postojećem kojeg znamo pod imenom Data Saver i dostupan je već četiri godine, ali odsad će funkcionirat i s HTTPS stranicama, što je korak prema naprijed, u budućnost. Baš kao što će u nju ući i svi oni iz zemalja u razvoju, gdje se još uvijek nerijetko koriste 2G mreže, a one su iznimno spore i ubrzati iskustvo surfanja izniman je plus od strane Googlea.

“Podizanje web stranice s Lite Pages ubrzava se di 90 posto na sporim internetskim vezama, kojima inače treba nekoliko desetaka sekundi, pa i minuta, da to obave”, ponosno ističu u Googleu i navode da se Lite Pages ne može koristiti ako Data Saver nije također omogućen u Chrome za Android.

Što se dodatnih tehničkih detalja tiče, Lite Pages će utjecati samo na statični sadžaj kao što su fotografije i tekst, ali ostali osjetljivi podaci neće se dirati te će “komunicirati” direktno samo između Chrome internetskog preglednika i odredišta. Ukratko, kad Chrome optimizira HTTPS stranicu, samo se URL dijeli s Googleom, ništa više.

“Druge informacije, kao kolačići, informacije o prijavama i personalizirani sadržaj sa stranice, ne dijeli s se Googleom”, navedeno je u pojašnjenjima i to bi trebalo zadovoljiti sve korisnike, čak i one koji nisu otvoreni prema dijeljenju svojih podataka s tehnološkim kompanijama.

Moguće je čak i postaviti Chrome u trajno 2G stanje, što znači da bi Lite Pages mogućnost bila uključena konstantno, što zvuči poprilično praktično. Ali, problematično je što Google omogućava webmasterima zabraniti pokretanje Lite Pages na njihovim stranicama kako bi se oglasi mogli neometano pokretati. I, tim se detaljom zapravo cijela priča “baca u vjetar”… Ali zapravo je sve na kraju moguće!