Google obećava spektakularni Google Maps 3D

Nije lako imati preciznu GPS lokaciju u gradovima s mnoštvom velikih zgrada koje reflektiraju signal pa ga mogu potpuno poremetiti. Srećom, čini se da Google ima rješenje koje će ispraviti taj problem pa korisnicima omogućiti precizniji prikaz lokacije gdje se nalaze.

Naime, u toj se kompaniji već neko vrijeme radi na nadopuni Google Maps 3D, kojom će biti moguće izračunati na koji način zgrade blokiraju GPS, a potom i ispraviti sve nepravilnosti. Tako nešto postići će se na dodatno precizniji i bolji način uvođenjem 3D maping upravljanih modula za korekciju GPS “odbijanja”.

Inače, GPS radi na trouglastom ili trokutastom principu. Poziciju određuju sateliti u svemiru, potom mobilni uređaj prima signal tog istog satelita o njegovom položaju u točno određenom trenutku kad je položaj zabilježen. Taj trenutak, odnosno, vrijeme, kad se zabilježio signal pomaže uređaju izračunati koliko je signal putovao i na temelju tog odredi se lokacija. Naravno, uz više takvih signala raznih satelita, još preciznije se određuje sama lokacija.

No, mana cijele priče jest što se odvija u idealnim uvjetima, kad nema nikakvih prepreka. A zgrade visine nekoliko desetaka metara svakako mogu biti značajna prepreka pri određivanju točne lokacije. Uz to, sve one su i često staklene pa se signal dodatno reflektira i može “zamutiti”.

Zahvaljujući nezamislivoj količini podataka kojom barata Google, ti problemi mogu se riješiti uz kalkulacije. I to će se učiniti, ali bez ulaženja u detalje cijele priče. Korisnici tek moraju znati da će dobivati precizno određene lokacije na kojima se nalaze, neovisno o veličini grada, zgrada oko njih i ostalog.

Poprilično korisno, ali i potvrda koliko daleko je Google dogurao zahvaljujući podacima koje brižno prikuplja posljednjih otprilike 15 godina, uz pomoć više milijardi korisnika.