Google Photos ukida neograničen besplatni prostor za pohranu slika

Google se odlučio na nepopularan potez i Photos će od 1. lipnja iduće godine prestati biti besplatan, kao što je bio posljednjih pet godina. Naime, korisnici će nakon tog datuma imati 15GB besplatnog prostora za pohranu fotografija i video sadržaja, a sve iznad tog limita morat će se plaćati.

“Potreba za pohranom podataka posljednjih je godina postala znatnija no prije i kako bismo mogli nastaviti nuditi kvalitetnu uslugu, odlučili smo se na ovaj potez”, tvrde iz Googlea.

Iako je to Google Photos postao popularan upravo zbog činjenice što nudi besplatnu pohranu fotografija visoke kvalitete, Google smatra da je dosegao dovoljan broj korisnika da se odluči na naplatu usluge bez da osjeti značajniji gubitak. Jasno je da velika većina neće plaćati uslugu, no neće je ni prestati koristiti, dok će je zasigurno nezanemariv broj početi plaćati.

Nije ovo pretjerana novost, Google je naplaćivao pohranu za sve fotografije “originalne veličine”, a od 1. lipnja će to činiti i za one visoke kvalitete. Naravno, nakon što se prijeđe spomenutih 15GB. Pritom navode iz Googlea da su svejedno bolji od konkurencije, koja nudi znatno manje prostora prije naplate.

Istina jest, Appleov iCloud uključuje 5GB besplatnog prostora. Istina je, barem prema Googleovim podacima, i da oko 80 posto Google Photos korisnika neće dosegnuti limit od 15GB minimalno tri godine. A da se to ne dogodi preko noći, Google će se pobrinuti slanjem upozorenja korisnicima. Tako će znati na čemu su u koliko još imaju prostora prije no prijeđu 15GB.

Ono što je najbitnije u cijeloj priči, pod limit će se računati samo onaj pohranjeni sadržaj nakon 1. lipnja, što znači da korisnici neće morati premještati ili brisati dosad nakupljenu arhivu. To je pozitivna vijest, kao što je pozitivna vijest da će vlasnici Pixel pametnih telefona i dalje imati besplatnu uslugu za sadržaj visoke kvalitete, no ne i za onaj originalni.

Čini se da je ipak stvarni razlog za ovaj prijelaz zaokret prema Google One, kojeg u kompaniji žele više promovirati. Ali, ne treba zanemariti ni podatak da se u ovom trenutku na Google Photos nalazi više od četiri bilijuna fotografija, a svaki tjedan brojka poraste za novih 28 milijardi…