Google Photos za Android dobio nove opcije za poboljšanje slika

FOTO:Pixabay

Google je s lansiranjem Pixel 5 i 4a 5G prošle godine predstavio i redizajnirani Photos editor na Android operativnom sustavu. To videoiskustvo od tih je trenutaka do danas dorađeno pa imamo priliku svjedočiti novom “Sharpen” (hrv. izoštri) i “Denoise” (hrv. uklanjanje buke ili šuma) alatima na Google Photos.

Naravno, riječ je o mogućnostima koje se tiču fotografija, odnosno, njihova poboljšanja. Ukratko, ukoliko imate neku fotografiju pospremljenu na Google Photos, moguće ju je poboljšati zahvaljujući naprednom softveru. Dakle, ona može biti izoštrena, “ispeglana”, imati više boja i kontrasta, djelovati profesionalnije i u globalu bolje no original.

Postoje i dodatni alati kao HDR efekt ili Pop i Vignette omogućeni su samo za Pixel korisnike i Googe Pne pretplatnike. Poanta je “spasiti” mutne fotografije ili poboljšati one do kojih je korisniku posebno stalo.

Dojam je da se Google potrudio unijeti “dašak Instagrama” u naše živote jer sve ove mogućnosti poboljšanja postojećih fotografija već su dio te društvene mreže, ali i ostalih bar u nekoj mjeri. Zapravo, već kamere pametnih telefona imaju takve mogućnosti. Naravno, Google to podiže na jednu višu razinu.

Zasad su mogućnosti dostupne samo na najnovijim Pixel modelima, ali traje proces plasiranja na druge Android uređaje. Vijesti oko dolaska svih ovih mogućnosti za iOS operativni sustav još nema, ali bilo bi čudno da Google ne ponudi tako nešto i svim tim korisnicima.

Također, za koristiti Sharpen i Denoise nije potrebno imati Google One pretplatu, ona otvara vrata drugih zanimljivih mogućnosti. I nisu u krivu svi oni koji vjeruju da je ovo priprema za novi Google Photos, onaj koji će se od lipnja ove godine naplaćivati. Korisnicima zasigurno ne može biti dovoljno ponuditi samo prostor za pohranu fotografija i videosadržaja jer to su svih ovih godina ionako imali besplatno.